MUZEJ ŽITOMISLIĆ

Gradonačenici Mostara i Prijedora otvorili izložbu, stvorili još jedan most prijateljstva

Pokrovitelj ove manifestacije jeste Grad Prijedor čiji gradonačelnik Dalibor Pavlović je otvorio izložbu pod zazivom „Vibrantna tišina prostora“

Pokrovitelj ove manifestacije jeste Grad Prijedor. Aencije

L. K. P.

7.8.2021

Kultura, vjera u bolje sutra i bolji život stvorili su jedan novi most prijateljstva, ovoga puta između Mostara i Prijedora. Krivac za sve jeste manastir Žitomislić, njegov muzej i Fondacija koji su u prelijepom manastirskom i muzejskom ambijentu okupili brojne Mostarce, ali i goste iz Banja Luke i Prijedora na izložbi mladog akademskog slikara Duška Bojanića. Pokrovitelj ove manifestacije jeste Grad Prijedor čiji gradonačelnik Dalibor Pavlović je otvorio izložbu pod zazivom „Vibrantna tišina prostora“.


Ostvarenje bolje saradnje. Agencije

Pavlović je rekao da Prijedor kao grad velikih slikara nikada nije bio ograničen na mjesto ili samo svoj grad i da su upravo zbog toga odlučili podržati ovakav projekat i mladog umjetnika

- Ovo je jedna prilika da se Grad Prijedor i Grad Mostar na ovaj način povežu i da u narednom period ostvarimo bolju saradnju. Moramo graditi mostove sardanje koji treba da budu između svih gradova u BiH, ne samo na ovaj način kada je turizam ili kultura u pitanju, nego i kroz ekonomiju i projekte, rekao je Pavlović.


Detalj sa izložbe. Agencije

Naglašava da ljudi moraju da se povezuju, sarađuju i druže i da je samo to ključ opstanka svih na prostorima na kojima živimo.

Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić podsjetio je da gradska vlast podržava muzej Žitomislić i da će i dalje nastaviti pomagati.

- Kada smo razgovarali kako poboljšati turističku ponudu čitave regije došla je i ideja o ovome. Zajedno ćemo se sa srpskom zajednicom potruditi da ovo dobije svoje zasluženo mjesto u turističkoj mapi Grada Mostara. Grad je otvoren za nove perspektive i novu saradnju, poručio je Kordić zahvalivši se potpredsjedniku Gradskog vijeća Grada Mostara Veliboru Milivojeviću jer je gradskim institucijama osvijestio priču oko manastira i njegovog značaja za cijeli grad i regiju.

-Idemo zajedno u dobrom tonu. Presretan sam kao gradonačelnik da imamo ovako multikulturalne događaje u gradu, zaključio je Kordić.


Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović podsjetio je na to da je Manastir Žitomislić otvorio muzej 2019. godine. Agencije

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović podsjetio je na to da je Manastir Žitomislić otvorio muzej 2019. godine, ali i da od ove godine muzej ima podršku Grada Mostara i da je registrovan kao Fondacija koja će se baviti organizovanjem kulturnih događaja, međureligijskom i interulturalnom saradnjom.

-Danas je otvorena prva u nizu izložbi koje će biti izložene u muzeju. Ona je pod pokroviteljstvom grada Prijedora, jedna od narednih izložbi će biti organizovana u saradnji sa HKDU Napredak i Muzejom Sarajevo. Skoro svaki mjesec ćemo imati neki događaj. Manastir Žitomislić po svojoj vokaciji od početka obnove je manastir koji je otvoren za saradnju, a i kroz muzej kao jednu od institucija ovoga manastira nastavljamo tu saradnju koja će biti saradnja sa drugim kulturnim institucijama u zemlji, regionu i drugim zemljama i nadamo se da je ovo lijep početak svega toga, rekao je iguman Danilo.

Direktor muzejske fondacije Dejan Dilberović rekao je da je velika čast ugostiti na jednom mjestu Banja Luku, Prijedor i Mostar.

Želimo da i ovim doprinesemo da Mostar bude istaknut u turističkoj ponudi sa svim ostalim poznatim mjestima u Hercegovini, rekao je Dilberović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.