UPOZORENJA

Nakon eskalacije sukoba u Afganistanu: Očekuje nas novi migrantski val

Migracije će izvršiti dodatni pritisak na EU i zemlje koje se nalaze na migrantskoj ruti, kazao Krzalić

Afganistanski državljani na granici s Pakistanom. Arhiv

Piše: L. Memčić

18.8.2021

Nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, na aerodromu u Kabulu već nekoliko dana vladaju opći haos i panika. Strani državljani, ali i Afganistanci pokušavaju napustiti zemlju, a na granici s Pakistanom zabilježene su ogromne kolone ljudi.

Sudeći prema ranijim kretanjima izbjeglica iz bliskoistočnih zemalja, moglo bi doći do ponovnog aktiviranja balkanske rute i novog migrantskog vala.


Doći do Turske

Ujić: Bit ćemo obazriviji. Arhiv

Prema riječima direktora službe za poslove sa strancima BiH Slobodana Ujića, veliki broj izbjeglica bježi iz Afganistana pred najezdom talibana i prelazi u Pakistan s namjerom da dođu do Turske, a zatim i Evrope.

- Nezahvalno je govoriti o bilo kakvim brojkama, ali usljed svega što vidimo da se dešava, prirodno je očekivati povećan priliv migranata i izbjeglica - rekao je Ujić.

Dio režima

Krzalić: Odreagirati na vrijeme. Arhiv

Armin Kržalić, stručnjak za sigurnost, istakao je za „Avaz“ da je teško reći da li nas očekuje nova migrantska kriza. Sudeći prema fotografijama iz Kabula, Kržalić smatra da će doći do određenog kretanja stanovništva.

- Ako uzmemo u obzir informacije da talibani imaju listu i hodaju od kuće do kuće tragajući za onima koji su bili dio režima, veliki broj ljudi želi napustiti zemlju. To će svakako izvršiti dodatni pritisak na Evropsku uniju i zemlje koje se nalaze na migrantskoj ruti - kazao je Kržalić.

Vlast ne smije čekati

Kržalić smatra da nadležne institucije moraju na vrijeme odreagirati, bez obzira na to da li će doći do priliva izbjeglica.

- Nadležni ne bi trebali čekati da im problem zakuca na vrata, na granici, kao što se to ranije dešavalo. Potrebno je da se već sada organiziraju sa susjednim zemljama i da naprave program na koji način amortizirati pritisak koji bi mogao doći s povećanjem broja migranata - istakao je Kržalić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.