UOČI VELIKIH PROTESTA

Muriz Memić i Abdulah Sidran obišli Goražde: Ovu bitku slobodno možete smatrati revolucijom

Mi to ne volimo reći, ali mi smo državu bacili na koljena, MUP, tužilaštvo, vještaci i nečasni doktori su poraženi, kaže Memić

Piše: A. Bajramović

31.8.2021

Goraždani podržali Memićevu borbu za pravdu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Protesti u Sarajevu 11. septembra bit će mirni i dostojanstveni, ali s njima se nastavlja revolucija koja bi ovu zemlju trebala osloboditi korupcije u pravosuđu, ali i korumpiranih dijelova sistema povezanih u trokut policija – pravosuđe – politika. 

Ovo je poručeno tokom susreta Muriza Memića i njegove kćerke Arijane sa velikim brojem Goraždana. 

U bašti caffea “Cinema” Memić je ukratko podsjetio na sve detalje slučaja ubistva njegovog sina Dženana i borbe za pravdu koja traje pet i pol godina.



Ovo je borba svih nas

- Ovo nije samo moja, ovo je borba svih nas. Neću odustati, jer im ne mogu halaliti Dženana. Ne mogu jer i danas se sjećam tog jutra. Cijeli dan smo proveli zajedno. Ko može zamislilti da ti dijete najnormalnije izađe iz kuće i da se ne vrati. Na ovaj pasjaluk, da me pokušaju prevariti, da mi se smiju kad naiđem, odgovorili smo pobjedom. Mi to ne volimo reći, ali mi smo državu bacili na koljena. MUP, tužilaštvo, vještaci, nečasni doktori su poraženi – kazao je Memić.

Podršku njegovoj borbi daju hiljade građana širom BiH, dok će oni iz inozemstva finansirati i besplatan prijevoz do Sarajeva, gdje će se 11. septembra održati mirne demonstracije protiv korumpiranog sistema. Podršku borbi porodice Memić svojim prisustvom u Goraždu dao je i akademik Abdulah Sidran, koji je istakao da je Muriz Memić heroj našeg doba, te da od Goražda nema boljeg mjesta na kojem se bolje može razumjeti potreba za pravdom i istinom.


Podrinje zna šta znači prevara

- Podrinje je prostor koji sa friškim svojim ranama zna šta znači prevara, šta znači pravda, a šta istina. Ovdje sam više domaćin, jer sam u Goraždu godinama živio, trenutno boravim a možda ću i ostati. Jednu fazu, u kojoj se radi o jednoj ličnoj i porodičnoj nesreći, smo završili. Međutim, sad se nalazimo u strahovito ozbiljnom istorijskom trenutku kao društvo i kao država. Mi ne možemo ni koraka maknuti prema civiliziranom svijetu, ako bitno ne popravimo stanje u našem pravosuđu. To je uslov svih uslova koje pred nas postavlja međunarodna zajednica. Kad bi nam sad s neba palo 70 tona i milijardi zlata, platine i ne znam čega, to ni za dlaku ne bi popravilo naše stanje, ako se ne bi popravilo stanje u pravosuđu. Zato ovu bitku slobodno možete osjećati jednim oblikom revolucije. Ako se dogodi da u ovoj bici budu sankcionirani na valjan način oni koji su izvršioci jednog krivičnog djela, oni koji su smislili i vodili lažnu istragu i oni koji su vodili lažne procese, to bi bilo unutar pravosuđa ravno revoluciji. Od toga dana mi bismo mogli otvoriti novi bosanski kalendar i računati vrijeme do slučaja Memić i od slučaja Memić. To je moja nada – poručio je Sidran.

Masovni protesti građana BiH, koji ovih dana svoj dolazak potvrđuju iz gradova širom države, bit će održani 11. septembar ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.