NAKON SMJENE GORDANE TADIĆ

Lagumdžija: Do kraja dana bi trebali imati prijedlog za v.d. glavnog državnog tužioca

Željka Radović neće biti izuzeta prilikom izbora v.d., nema razloga za to, kazao je Lagumdžija

Halil Lagumdžija. E. Halimić

Piše: E. Halimić

20.10.2021

Nakon što je VSTV većinom glasova donijelo odluku da smjeni glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić novinarima se obratio predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija.

- Nakon što je rasprava završena i obavljeno glasanje objavio sam rezultat. U discipnskom predmetu protiv bivše glavne tužiteljice Tadić ona je premještena na poziciju tužioca Tužilaštva BiH. Potvrđena je prvostepena odluka. Šest članova vijeća je bilo protiv, 5 protiv i jedan suzdržan. Dao sam nalog odjelu za imenovanja da stup u kontakt sa zamjenicima glavne tužiteljice jer oni su jedina mogućnost za poziciju v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH - pojasnio je Lagumdžija.

Dodao je da onaj ko se bude izjasnio da želi ići će dalje u proceduru.

Šta je presudilo

- Bit će pozvani da u najkraćem roku dostave svoj CV, a mi ćemo od naših odjela prihvatiti sve moguće podatke. Pa onda ćemo predložiti kandidata. Do kraja dana bi trebali imati prijedlog. Ako se ne desi da naš prijedlog ne dobije potrebnu većinu glasat će se o svima - istakao je Lagumdžija.

Na pitanje novinara, Lagumdžija je kazao da ne bi komentirao šta je presudilo u korist ovakve odluke.

- Procedura je poznata kad je riječ o imenovanju v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a to je tako zato što Tužilaštvo BiH ne može funkcionirati bez glavnog tužioca - naglasio je Lagumdžija.

Nema više sukoba interesa

Prema njegovim riječima, odluka o v.d. glavnog tužioca bit će donesena danas.

- Željka Radović neće biti izuzeta prilikom izbora v.d., nema razloga za to. Nema više sukoba interesa. Njena kćerka radi u Tužilaštvu BiH i ne možemo ići toliko široko govoreći i izuzećima - pojasnio je Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, Tadić je stavljeno na teret da je počinila rukovodne prekršaje.

- Nije koristila TCMS sistem dodjele predmeta. Indikativno je da je još jedan glavni tužioc smijenjen. Trudit ćemo se da odaberemo najboljeg kandidata. Vijeće je zatražilo da istraži postoje li drugi glavni tužioci koji su postupali kao i Tadić. Mislim da će brzo izaći s novim informacijama - pojasnio je Lagumdžija.

Konkursna procedura

Govoreći o revidiranoj strategiji za ratne zločine, Lagumdžija je rekao da gubimo bitku sa vremenom.

- Pandemija nas je unazadila. Jasno je šta se dešava, nadzorno tijelo ne postoji. Mi smo u dijelu u kojem nam to dozvoljava zakon preuzeli ulogu nadzornog tijela - istakao je Lagumdžija.

Dodao je da se nada da će promjena na čelu Tužilaštva BiH unaprijediti rad.

- Ide konkursna procedura i nadam se da ćemo uskoro dobiti novog glavnog tužioca ili tužiteljicu. Imamo nedovoljan kvalitet i efikasnost naročito kad se radi o korupciji i organiziranom kriminalu - kazao je Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, a odgovarajući na pitanje o izboru aktuelnog sastava VSTV-a, sistem ne može i ne smije biti blokiran.

Govoreći o drustepenoj odluci u disciplinskom postupku protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, Lagumdžija je kazao da je u objavljivanju te odluke sporno jer je u postupku u jednom dijelu bila isključena javnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.