POTVRĐENO

Komšić: Razmatra se mogućnost podnošenja krivične prijave protiv Šeranića

Sjednica Narodne Skupštine RS počela je danas u Banjoj Luci, a poslanici će po hitnom postupku razmatrati zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

L. M.

Željko Komšić: Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Foto: ARHIV


- Razmatra se mogućnost podnošenja krivične prijave protiv ministra zdravstva u Vladi RS Alena Šeranića zbog pokušaja nezakonitog razvlašćivanja državne Agencije za lijekove i formiranja parainstitucije u vidu agencije za lijekove i medicinska sredstva RS - rečeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Podsjetimo, posebna sjednica Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta RS počela je danas u Banjoj Luci, a poslanici će po hitnom postupku razmatrati zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kojim je previđeno osnivanje entitetske agencije za lijekove.

Ovim zakonom osniva se agencija “kao ovlašćeni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini” u RS. Predviđeno je da sjedište agencije bude u Banjaluci, a da u svom sastavu ima kontrolnu laboratoriju i glavnu kancelariju za farmakovigilansu.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a u septembru je zatražilo informacije od zdravstvenih ustanova o kiseoniku i dobavljačima i utvrdilo da sve bolnice i JZU UKC RS nabavljaju kiseonik od dobavljača koji nemaju dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za obavljanje prometa na veliko lijeka ili dozvolu za proizvodnju lijeka – medicinskog gasa.

NA VRH

Podijeli članak na