OPĆINA ZVORNIK

Državljani Afganistana lišeni slobode zbog krijumčarenja migranata iz Srbije u BiH

Preostalih 17 krijumčarenih osoba, bit će saslušano u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevodioca te predati nadležnoj Službi za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje - saopćeno je iz Granične policije BiH

N. Aj.

Državljani Afganistana krijumčili migrante

Foto: Granična policija BiH


Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik, 3. novembra 2021. godine oko ponoći, na području općine Zvornik u mjestu Debela Međa, spriječili su krijumčarenje migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

- Nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH, pripadnici JGP Zvornik zaustavili su čamac u kojem se nalazilo 19 osoba afroazijskog porijekla - saopćeno je iz Granične policije BiH.

  • Državljani Afganistana krijumčili migrante

    Državljani Afganistana krijumčili migrante

    Foto: Granična policija BiH


Pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i prema naredbi sudije za prethodni postupak Suda BiH, obavljen je pretres dvije osobe (po izjavi državljani Afganistana), koje su upravljale čamcem, osumnjičene za počinjenje krivičnog djela „krijumčarenje osoba“.

- Obje osobe su lišene slobode i iste će u zakonskom predviđenom roku biti predate tužiocu Tužilaštva BiH uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje osoba“. Čamac i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti.

Preostalih 17 krijumčarenih osoba (četiri državljana Republike Turske, pet Indije i osam Afganistana), bit će saslušano u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevodioca te predati nadležnoj Službi za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje - saopćeno je iz Granične policije BiH.

Više o temi Granična policija

NA VRH

Podijeli članak na