DOM NARODA

SNSD, SDS i HDZ glasali za poništavanje Inckovog zakona

Osim delegata iz Kluba Srba, za ovo su glasali i HDZ-ovi delegati u Domu naroda Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara

Dom naroda BiH. Fena

Piše: D. H.

29.11.2021

Na današnjoj sjedniciDoma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine glasalo se o zaključku Kluba srpskog naroda u kojem se traži da se poništi Inckov zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

Osim delegata iz Kluba Srba, za ovo su glasali i HDZ-ovi delegati u Domu naroda Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara.


Bez entitetske većine

Protiv ovog u klubu Hrvata glasao je  Zlatko Miletić, te zaključak nije usvojen jer nije bilo entitetske većine, pa je otišao na usaglašavanje.

Osim toga da treba biti poništena Inckova odluka o zabrani negiranja genocida, Čović, Pendeš i Bradara su glasali i za zaključak Srba koji kaže da je razlog nefunkcionisanja Doma naroda "bespravna odluka visokog predstavnika".

Za pet od šest zaključaka Srba, iz FBiH su uglavnom glasali njih troje.

Palo pet od šest zaključaka

 Od šest zaključaka srpskog kluba koji su se našli na dnevnom redu, njih pet je otišlo na usaglašavanje, a jedan nije dobio ni opću ni entitetsku većinu.

Za zaključak Srba o tome da ne postoji visoki predstavnik "za" su glasali samo Srbi, a Marina Pendeš je bila suzdržana. Osim ovih, na usaglašavanje će ići još i zaključci Srba koji se odnose na državnu imovinu.

Klub Hrvata je predložio tri zaključka od kojih su dva usvojena, a jedan ide na usaglašavanje.

Zaključci Hrvata su se odnosili na hitno usaglašavanje izbornog modela i pozivanje na dijalog, a onaj koji će se naći na Kolegiju Doma naroda se odnosi na to da Centralna izborna komisija nije zakonodavno tijelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.