PRIJETNJE OTCJEPLJENJEM

Majkić: RS mora tražiti svoj put

Rekla je da je "teško zamisliti da bi ubuduće u kasarnama susretali pripadnike sa bradama i hidžabima"

Dušanka Majkić. Arhiv

Piše: N. Aj.

2.12.2021

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH, ">gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a osudila je zahtjev Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine oko Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, tačnije zahtjeva da se, u skladu s običajima islamske vjeroispovijesti, pripadnicima Oružanih snaga BiH omogući nošenje hidžaba i brade.

- Međunarodna zajednica ne može ostati nijema na posljednju apelaciju lidera SDA Bakira Izetbegovića Ustavnom sudu BiH. Izetbegović traži kao u svakoj islamskoj zemlji da pripadnici Oružanih snaga mogu nositi bradu i hidžab. To je neshvatljivo da se traži u zemlji u kojoj ravnopravno žive tri konstutitivna naroda - kazala je između ostalog, Majkić.

Rekla je da je "teško zamisliti da bi ubuduće u kasarnama susretali pripadnike sa bradama i hidžabima".

- Uveo bi se haos u Oružane snage BiH. Druga dva naroda teško da bi prihvatila ovakav način funkcionisanja. Umjesto pristojno odjevenih, obrijanih, podšišanih vojnika imali bi vojnike koje nas asociraju na 11. septembar i mnoge stvari koje su se dogodile u BiH koje nisu do kraja ispitane ni sankcionisane - rekla je Majkić, između ostalog.

Kazala je da i "sve ono što ne uradi visoki predstavnik, uradi Ustavni sud BiH".

- Sve smo učinili, toliko puta ih zvali na pregovore. Sve je ovo otišlo predaleko. Poslije nekog vremena stvari se ne mogu vratiti na početak. Ovo je toliko zapušteno stanje da se mora sjesti za sto i razgovarati. Ako ne.. Pa mi to više ne možemo trpiti i mi moramo tražiti svoj put - kazala je Majkić, između ostalog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.