PREGOVORI

Prašović - Gadžo: Da li Izetbegović još uvijek stoji iza mostarskog sporazuma?

Tražila sam i da ako postoji dogovor SDA-HDZ i po pitanju Federacije onda treba da nam kažu šta su i kako dogovorili jer opozicija ne može biti tek alibi za taj format, kaže Prašović - Gadžo

Prašović - Gadžo psotavila niz važnih pitanja. Facebook

Piše: E. T.

10.12.2021

Sanela Prašović Gadžo, objavila je status na Facebooku o sastanku koji je održan povodom razgovora o funkcioniranju Federacije BiH u zgradi Parlamenta FBiH. 

- Danas su održani razgovori o funkcionisanju Federacije BiH u zgradi Parlamenta FBiH. Predsjedavajući Zastupničkog doma PFBiH je sazvao širi sastav sudionika od onog koji je prošle sedmice bio u organizaciji EU.

Postavila sam pitanja koja su ključna za razumijevanje cijele situacije:

- Da li gospodin Izetbegović kao potpisnik Mostarskog sporazuma i dalje stoji pri onome što je sa gospodinom Čovićem potpisao a što je definirano u čl. 2 koji glasi:

"Stranke potpisnice ovog Sporazuma pristupiti će implementaciji točke 1. ovog Sporazuma, počevši s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, KAKO BI SE OSIGURAO LEGITIMAN IZBOR I LEGITIMNO POLITIČKO PREDSTAVLJANJE KONSTITUTIVNIH NARODA I GRAĐANA NA SVIM ADMINISTRATIVNO-POLITIČKIM NIVOIMA, U PREDSJEDNIŠTVU BIH I DOMOVIMA NARODA, KAO I OSIGURALO AKTIVNO I PASIVNO IZBORNO PRAVO SVAKOG GRAĐANINA NA CIJELOJ TERITORIJI BIH".

Prevažno je da znamo da li dogovor Izetbegović i Čović krunisan prisustvom diplomata Nelsona i Sattlera, odnosno SAD-a i EU još uvijek važi.

Tražila sam i da ako postoji dogovor SDA-HDZ i po pitanju Federacije onda treba da nam kažu šta su i kako dogovorili jer opozicija ne može biti tek alibi za taj format.

Stav SBB-a je da se moraju implementirati sve presude Suda za ljudska prava u Strazburu i da je to potrebno uraditi i uz harmoniziranje odnosa sa Hrvatima jer nije korektno da drugi narod bira Hrvatima člana Predsjedništva BiH, jednako kao što ne bi bilo korektno niti da Bošnjacima drugi narod vrši izbor.

Mora se, također, onemogućiti nastavak bilo kakve blokade Federacije BiH i međusobna ucjenjivanja u implementaciji izbornih rezultata.

Potcrtala sam da je iznimno važno, i da je to velika prednost Mirovnog sporazuma, jer se u njegovom Aneksu 4 – Ustavu Bosne i Hercegovine, u članu 2.2., direktno navodi da je Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava „direktno primjenjiva u BiH i ima prioritet nad svakim drugim pravom“.

Također, istaknula sam i činjenicu da u zaključcima i preporukama u Mišljenju Europske komisije (2019), se navodi, između ostalog, da BiH „mora uskladiti svoj ustavni okvir s europskim standardima i osigurati funkcionalnost svojih institucija kako bi bila u stanju preuzeti obaveze EU”.

Sve su to važne činjenice čije potpuno sagledavanje u ovim razgovorima je važno. Na kraju, SDA i HDZ godinama pregovaraju i potpisuju protokole bez ostalih, stoga očekujemo i da iznesu svoje konkretne prijedloge. Ili su zapravo već iznijeli kroz “Mostarski sporazum” - napisala je Prašović - Gadžo. 

Mostarski sporazum. Faksimil

Mostarski sporazum. Faksimil

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.