NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje / Osip, bubuljice i crvenilo lica - alarm za ljekara

Uglavnom se razvija oko usta, ali može zahvatiti i druga područja ili cijelo lice

Avaz.ba

22.12.2021

Naslovnica priloga Porodica i zdravlje. Avaz

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje / Osip, bubuljice i crvenilo lica - alarm za ljekara.

NAŠA TEMA: Dr. Emina Nuković, specijalista dermatovenerologije, objasnila je šta je perioralni dermatitis. Objasnila je da je to stanje kože koje se manifestira u vidu osipa, bubuljica i crvenila lica. Uglavnom se razvija oko usta, ali može zahvatiti i druga područja ili cijelo lice.

KARDIOLOGIJA: Prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internist kardiolog, objašnjava šta je hipertenzija ili povišen krvni pritisak. Dodaje kako pacijenti mogu promjenom životnog stila utjecati na sniženje krvnog pritiska.

NEUROPSIHIJATRIJA: Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar, objasnio je šta je opsesivno-kompulsivni poremećaj (OKP). Mozak je dizajniran tako da nas uvijek upozorava na opasnosti koje prijete opstanku. Ali kod ljudi s opsesivno-kompulsivnim poremećajem (OKP) ovaj moždani sistem ne radi kako treba. Kao rezultat toga, često su preplavljeni „cunamijem“ neugodnih iskustava i nisu u stanju da se fokusiraju na bilo šta drugo.

I JOŠ: Riblje ulje ublažava artritis; Svrab može ukazivati na oboljenje jetre; Naranddža uravnotežuje nivo šećera u tijelu; Čili papričice čuvaju srce; Vježbanje sprečava debljanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.