NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje / Na vrijeme prepoznajte bolest koronarnih arterija srca

Srce je pumpni mišićni organ koji pumpa krv kroz cijelo tijelo

Avaz.ba

4.1.2022

Naslovnica priloga Porodica i zdravlje. Avaz

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje / Na vrijeme prepoznajte bolest koronarnih arterija srca.

NAŠA TEMA: prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internista kardiolog, objasnio je šta je angina pektoris, kako nastaje i kako se manifestira. Angina pektoris je bolest koronarnih arterija srca. Srce je pumpni mišićni organ koji pumpa krv kroz cijelo tijelo. Da bi normalno radilo, i njemu treba “gorivo”. To gorivo je krv, a “dovodi goriva” su koronarne (srčane) arterije, postavljene po površini srca kao tanke cjevčice (obično široke tek 2-4 mm) kroz koje krv dotječe do srca.

PEDIJATRIJA: Mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, specijalista pedijatar, objasnila je kako liječenje skolioze zavisi od stepena iskrivljenosti kičme. Pri pregledu je važan test pretklona, kod kojeg se dijete sagne prema naprijed s opuštenim rukama, a ispitivač promatra simetriju rebara u odnosu na vodoravan pravac.

NEUROPSIHIJATRIJA: Dr. Slobodan Nogo, spec. psihijatar, objasnio je šta je manipulacija i kako je prepoznati. Manipulacija je vrsta društvene interakcije kojoj je cilj da se promijene percepcija i ponašanje drugih kroz prikrivene, obmanjujuće i nasilne taktike.

I JOŠ: Izbjegavati područja gdje je zagađenje najveće; Kumin i med pomžu u liječenju korone; Zagrijte noge tokom zimskih dana; Suho voće može oštetiti zube; Majka na dijete prenosi alergiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.