POTPREDSJEDNIK SBB-A

Čavka o novoj prevari SDA-ovog premijera Fadila Novalića: Povratnici će se svesti na statističku grešku

Ovo je ponižavanje. Ide li taj novac sada za kampanju premijera, jer vidjeli smo da se hvali sa brojem pregleda na Facebooku i brojem lajkova

Alen Bajramović

Čavka: Ide li taj novac sada za kampanju premijera

Foto: Avaz


I pored deklarativne podrške sa svih strana, povratnici u RS još jedanput su prevareni i toga postali svjesni nakon što je Vlada Fadila Novalića usvojila prijedlog budžeta za ovu godinu. Umjesto obećanih 1,5 – 2 posto od ukupnog budžeta ili oko 80 miliona KM, za podršku povratku namijenjeno je oko 29 miliona KM.

Gledati premijerove nastupe i brojeve pregleda na Facebooku

- Ovo je ponižavanje. Ide li taj novac sada za kampanju premijera, jer vidjeli smo da se hvali sa brojem pregleda na Facebooku i brojem lajkova? Jesu li to pripreme za još jaču kampanju u kojoj ćemo gledati premijerove nastupe i brojeve pregleda na Facebooku – pita potpredsjednik Saveza za bolju budućnost, Admir Čavka.

On dodaje da proces povratka nikada i nije sistemski vođen, te da institucije nikada nisu niti danas rješavaju najveće probleme povratnika.

- Sve do sada je bilo na bazi incidenata gdje se nekome doniraju freza ili plastenik. Povratnički problemi nikada nisu sistemski rješavani, da im se obezbijede radna mjesta i zagarantuje opstanak na svojim kućnim pragovima. Uvijek se vrtimo na toj matrici da ljudi koji su se vratili odlaze i da ćemo se vrlo brzo, ako već i nismo, svesti na statističku grešku u manjem bh entitetu. Nikome nismo bitni a sad možemo služiti za potkusurivanje i ispada da su neki lajkovi bitniji od nas – kaže Čavka.

Stalna stavka u budžetu

Dodaje da će SBB predložiti da vlade na svim nivoima izdvoje po tri posto od ukupnog iznosa sredstava u budžetu za podršku povratku.

- Kantonalne i Vlada FBiH trebaju izdvojiti minimalno tri posto sredstava, kako bi se proces povratka pokušao intenzivirati, ali da to bude stalna stavka u budžetu, pravilo a ne izuzetak i da se sredstva izdvajaju svake godine u fond koji će biti neovisan od svih struktura vlasti. Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić podržao je osnivanje takvog fonda, koji bi imao stalne izvore sredstava a o raspodjeli sredstava bi odlučivali povratnici – ističe Čavka.

Više o temi Admir Čavka

POTPREDSJEDNIK SBB-A
Čavka: Sistemska korupcija ruši državu BiH
POTPREDSJEDNIK SBB-A
Čavka: Veleizdaja državnih interesa
NA VRH

Podijeli članak na