RAZGOVOR

Ivan Videnović, bivši državni sekretar Srbije: Nijedno pravo Srba u BiH nije ugroženo

RS bi u krajnjem ishodu doživjela sudbinu Republike Srpske Krajine, a njen glavni oslonac Kremlj bi se izmakao, zauzet sve većim problemima na sopstvenim granicama u ostvarivanju ambicije obnove Sovjetskog saveza

Videnović: Prvi bih stao u odbranu tih prava. Avaz

Piše: A. Bajramović

18.1.2022

Nijedno od prava srpskog naroda u BiH nije ugroženo, njihov glavni grad je Sarajevo, a u slučaju eskalacije krize, RS bi mogla doživjeti sudbinu Srpske Krajine u Hrvatskoj. Ovo su neke od poruka Ivana Videnovića, univerzitetskog profesora iz Beograda i bivšeg državnog sekretara Srbije. U razgovoru za „Avaz“ Videnović kaže da veliki broj građana Srbije zabrinjava otvorena mržnja koju Milorad Dodik pokazuje prema vlastitoj državi i sunarodnjacima.

Prečesti odlasci

- Nisam pogriješio, sunarodnjaci Milorada Dodika su građani BiH, a ne samo bosanski Srbi. Glavni grad svih građana BiH, pa i bosanskih Srba, jeste Sarajevo. Bez obzira na buku koju podižu neki političari i mediji iz Srbije, malo kome ovdje je simpatična ta Dodikova neskrivena želja da država BiH nestane, njegovi prečesti dolasci u Beograd i zastupanje nekakve srpske provincije umjesto časnog nošenja suvereniteta svoje države. Cjelovita, integrisana i funkcionalna BiH je u najvećem strateškom interesu Srbije. Srpski patriotizam je u tom smislu dijametralno suprotan srpskom nacionalizmu, koji uvijek služi isključivo spoljnom interesu trajne nestabilnosti na Balkanu, a nije teško odgonetnuti čiji je to interes - kaže prof. Videnović.

Ne vidi nijedan razlog da se Srbi u BiH identificiraju kao kolektivitet umjesto kao građani.

- Prvi bih stao u odbranu tih prava ako bi ona bila kolektivno ugrožena, kao što je danas slučaj s Ujgurima u Kini. Ugroženo je samo umišljeno kolektivno pravo Srba da u državama u kojima ne čine apsolutnu većinu prave “veliku Srbiju” ili “srpski svet” od teritorija na kojima imaju većinu. Uspostavljen je sulud obrazac po kojem mi, Srbi, uopšte ne možemo normalno živjeti u multietničkim zajednicama ako nismo dominantna, i to natpolovično, etnička grupa, pa se generišu procesi koji bi trebalo da dovedu do odvajanja dijelova teritorija na kojima je taj uslov ispunjen. U BiH je na agendi secesija RS, a u Crnoj Gori se čeka popis, da se prebrojimo, pa ćemo se poslije dalje ćerati - ističe Videnović.

Daljnje zaostajanje

Dodaje da je cjelovita, integrirana i funkcionalna BiH u najvećem interesu Srbije te da nas etnonacionalističke politike vode u siromaštvo i daljnje zaostajanje za Evropom i demokratskim svijetom. U mogućnost oružanih sukoba u BiH ne vjeruje.

- Previše je faktora koji ne žele da se takav scenario ponovo odmota. Ovo nije 1992. Nema više JNA ni embarga na oružje. Sankcijama SAD je jasno obilježen glavni uzročnik i izazivač nestabilnosti i prije nego što je ona uzela kataklizmički zamah. Srbija bi u takvom scenariju bila još uzdržanija nego u ratu ’92.-’95. RS bi u krajnjem ishodu doživjela sudbinu Republike Srpske Krajine, a njen glavni oslonac Kremlj bi se izmakao, zauzet sve većim problemima na sopstvenim granicama u ostvarivanju ambicije obnove Sovjetskog saveza - pojašnjava Videnović.

Ekstremni srpski nacionalizam u Srbiji i BiH, od Priboja do Prijedora, izaziva mučninu, a naš sagovornik kaže da nema riječi kojom bi opisao stid zbog straha i tjeskobe komšija Bošnjaka. Rješenje u BiH vidi u demokratskoj, decentraliziranoj i građanskoj državi koja poštuje i dejtonska rešenja za tri konstitutivna naroda, ali i građane koji im ne pripadaju. Za Srbiju je od najvećeg značaja uređen i miran život svih u BiH, a za ovaj dio svijeta potrebna su dugoročna, ali brza i efikasna rješenja - najneposrednije mirovno rješenje za zapadni Balkan bilo bi članstvo svih u NATO-u, jer je put ka EU dugoročan i neizvjestan.

Pregrupisavanje globalnih snaga

Dugoročno ga brine nestabilnost demokratije u SAD, gdje, kako kaže, Trampov antidemokratski pokret ne pokazuje znake slabljenja ni nakon izgubljenih izbora, pa je njegov pohod na Bijelu kuću samo na pauzi.

- I politički činioci na Balkanu kao da se pripremaju za novo pregrupisavanje globalnih snaga, pa se, osim nacionalističke retorike iz Beograda, i u do sada uzdržanom Zagrebu ponovo čuju stari tonovi pretenzija na suverenost BiH. Bojim se da će, ako u preostale tri godine demokratske administracije u SAD ne dođe do odlučnog obračuna s antidemokratskim tendencijama u SAD, one dobiti novi zamah - kaže Videnović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.