NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje / Operacijom nosa dobivaju se pravilna funkcija disanja i bolji izgled

Žene dnevno trebaju unijeti 2,7 litara vode

Avaz.ba

18.1.2022

Naslovnica priloga Porodica i zdravlje. Avaz

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje / Operacijom nosa dobivaju se pravilna funkcija disanja i bolji izgled.

NAŠA TEMA: Prof. dr. Reuf Karabeg iz Poliklinike „Karabeg“ objasnio je kako operacije nosa spadaju u najteže i najčešće operacije estetske hirurgije. Dodao je i kako je neophodno (raz)otkrivanje psihoestetskog statusa pacijenta, hirurška kompetentnost za modifikaciju operativnog zahvata u skladu s individualnom situacijom i na kraju, ali i najvažnije - poboljšanje nosne i respiratorne funkcije.

DERMATOLOGIJA: Dr. med. spec. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog, objasnila je kako se laserom mogu trajno ukloniti prošireni kapilari. Laserski snop određene valne dužine apsorbira crveni pigment oksihemoglobin u krvnim sudovima. Na taj način dolazi do potpuno selektivnog uništavanja i zatvaranja proširenih kapilara i ostalih vaskularnih lezija, bez oštećenja okolnog tkiva.

NEUROPSIHIJATRIJA: Dr. Slobodan Nogo, spec. psihijatar, objasnio je šta je školska fobija te dodao kako to nije posebna dijagnoza, već klinički entitet koji uključuje anksioznost i izbjegavajuće ponašanje povezano s odlaskom ili boravkom u školi, koje se može javiti bilo kada tokom školovanja. Strah od loših ocjena, sukoba s drugovima iz razreda, strah od greške ili ukora od nastavnika, čak i jedan od ovih problema može nepodnošljivo otežati školski život djeteta.

I JOŠ: Manjak nutrijenata izaziva anemiju; Voda, proteini i vlakna za ravan stomak; Planinarenje po snijegu gradi mišiće i troši kalorije; Žene dnevno trebaju unijeti 2,7 litara vode; Rano buđenje, bolja psiha.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.