POČELA SASLUŠANJA U SIPA-I

Afera "Snimak": Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog prisluškivanja novinara

Sve ukazuje na to da je Osman Mehmedagić zloupotrijebio svoje ovlasti i bez sudske naredbe pratio i prisluškivao novinara, čime je očito počinio više krivičnih djela

Mehmedagić: Morat će dati iskaz. Avaz

Piše: R.I.

19.1.2022

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu zbog afere "Snimak" i audiosnimaka na kojima direktor Obavještajno-sigurnosne agencije OSA Osman Mehmedagić Osmica razgovara s tadašnjom glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić i njenom zamjenicom Ozrenkom Nešković i precizno ih informiše  da zna s kim razgovora novinar "Avaza"  i kako dobiva informacije.

Ove audiosnimke objavio je portal "Avaza" 17. i 18. septembra prošle godine.

 - Ja imam službu koja analizira, ja dam njima oni sve provjere. Mi znamo kada je on zvao onog Aščerića (Miralem Aščić, novinar "Avaza"). Mi znamo kada je ovaj njega Aščerić zvao, sve mi znamo – kaže Osmica na drugom snimku, u trajaju od 40 minuta.

Donošenja konačne tužilačke odluke

Osmica je osim toga priznao da su “pod mjerama” osim novinara "Avaza" i novinari, "Klixa", FTV, FACE TV-a, Al Jazere...

Saznajemo da je Tužilaštvo BIH Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA naredilo da sasluša novinare za koje je Osmica priznao da ih prisluškuje i prati s ciljem donošenja konačne tužilačke odluke.

Većina novinara već je dala iskaz. Pojedini su podnijeli i prijave Tužilaštvu, jer su smatrali da im je ugroženo pravo na privatnost, ali na izvršavanje svojih radnih obaveza i da su neosnovano pod mjerama tajne službe.

Sve ovo ukazuje na to da je Mehmedagić zloupotrijebio svoje ovlasti i bez sudske naredbe pratio i prisluškivao novinara, čime je očito počinio više krivičnih djela. Iz Suda je za "Avaz" u novembru prošle godine odgovoreno na pitanje da li je Mehmedagić imao sudsku naredbu da prisluškuje novinara "Avaza", da je riječ o tajnim podacima.


Ko je poslao mail

Podsjećamo, ovaj snimak medijima su mailom poslali "pošteni i potlačeni uposlenici OSA-e"

U mailu se navodi, između ostalog, da generalni direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica, zloupotrebljavajući resurse službe, već duže vrijeme nezakonito prati i prisluškuje glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić.

Na ovim audiosnimcima Mehmedagić prijeti i državnim tužiocima i pokušava da kompromitira Olega Čavku, koji ga istražuje za lažnu diplomu. Na snimku priznaje da kako su i poliajci MUP KS ostali bez sigurnosnih dozvola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.