OBJAŠNJENJE

Ministar Enver Hadžiahmetović za "Avaz": Skloništa se uređuju zbog predstrožnosti a ne zbog straha od rata

Od ponedjeljka ćemo početi vršiti kontrolu i nadzor da vidimo šta je urađeno po tom pitanju, naveo je Hadžiahmetović

Hadžiahmetović: Trebalo uraditi i ranije. Avaz

Piše: Z. Karić

12.3.2022

Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša KS objasnio je za portal „Avaza“ zašto je pokrenuta incijativa prema upraviteljima stambenih zgrada da se skloništa učine funkcionalnim.


U nadležnosti Općina

- Skloništa se uređuju zbog predstrožnosti, a ne zbog straha od rata. Ovo se trebalo uraditi i ranije. Ta skloništa moraju biti spremna onako kako u zakonu stoji. Vidite šta se dešava u Evropi, pa ovaj pad letjelice u Zagrebu, pa i poplave koje su nas zadesile, sve to traži da imamo opremljena i spremna skloništa – kazao je Hadžiahmetović.

Dadaje da je on, kao komadant štaba Civilne zaštite (CZ), tražio od općinskih štabova CZ da mu dostave u kakvom se stanju nalaze sva skloništa u KS, koliko ih ima, koliko ima atomskih skloništa te u čijoj su nadaležnosti.

- Dobio sam informaciju koliko imamo skloništa i u kojim općinama. Da naglasim skloništa su u nadležnosti Općina, a ne u našoj . naveo je Hadžiahmetović.



Da budu spremna

Hadžiahmetović kaže da je on kao ministar, pošto su upravitelji u njihovoj nadležnosti, tražio od upravitelja da organiziraju građane da se snimi stanje  zajedničkih prostorija u zgradama, da se očiste i urede kako bi bile funkcionlane i spremne za bilo kakve probleme. Ne znao se šta nas više može stići.

- Od ponedjeljka ćemo početi vršiti kontrolu i nadzor da vidimo šta je urađeno po tom pitanju – naveo je Hadžiahmetović te dodao kako ima saznanja da se neka skloništa koriste za skroz druge namjene od onih koje bi trebao vršiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.