PRITVOREN VEĆ 4 GODINE

Supruga Huseina Mujanovića za "Avaz": Pitao me "jesu li to mene svi u BiH zaboravili?"

Četiri godine se borim sa vjetrenjačama, sve se čovjek nada, pomisli nešto će se desiti, nešto će država uraditi za njega, kazala nam je Mirsada

U julu će se napuniti četiri godine od kako je Husein Mujanović u pritvoru u Beogradu. Avaz

Piše: N. Aj.

23.3.2022

U Višem sudu u Beogradu jučer su trebale biti iznesene završne riječi u slučaju Huseina Mujanovića.

Podsjećamo, Mujanović je prvostepenom presudom osuđen za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na deset godina zatvora, a Apelacioni sud u Beogradu je u martu prošle godine ukinuo osuđujuću presudu i naredio ponovno suđenje.

Međutim, završnih riječi nije bilo, već su saslušana još dva svjedoka. A završne riječi su zakazane za 14. april.

Ovo je za portal "Avaza" rekla Mirsada Mujanović, supruga bivšeg borca Armije Republike Bosne i Hercegovine Huseina Mujanovića.

Nema izbora

- Ponovljeni postupak je davno počeo, pa je odugovlačeno. Pa se šest mjeseci ništa nije dešavalo, nije bilo člana vijeća. Jesu li namjerno odugovlačili ili ne, ja ne bih ulazila u to. Jučer je došlo do kašnjenja zbog videolinka preko kojeg su se obraćali svjedoci. Zato nisu završne riječi održane - kazala nam je Mirsada Mujanović.

Ne krije razočarenje što će završne riječi biti tek 14. aprila.

- Da je to, ne znam, 5. aprila, pa hajde, čovjek bi i razumio možda. Ali se ovo na svaki način razvlači do maksimuma. Poslije završnih riječi očekuje se presuda. Na bolovanju sam, već danima imam visoku temperaturu. Oslabio valjda i imunitet. Četiri godine se borim sa vjetrenjačama. I Husein je jučer bio bijesan kada su rekli da se opet za skoro mjesec odgađa. Ali eto, šta će. Nema izbora. Teška situacija. Sve se čovjek nada, pomisli nešto će se desiti, nešto će država uraditi za njega - drhtavog glasa govori Mirsada.


Husein Mujanović sa suprugom Mirsadom i sinovima. Facebook

Neko se plaši, neko neće

Dodaje da je suprug sinoć zvao.

- Pita me: "Izgleda da su mene svi tamo zaboravili?". Šta da mu kažem, rekla sam: "Vidiš rezultate, pa sam prosudi". Već četiri godine, 30. jula će se napuniti četiri godine. Šta god da mu kažem više nemam uporišta. Čovjek se nada do zadnjeg momenta ali džaba - kazala je Mirsada Mujanović.

Osvrnula se i na to što neki nisu htjeli ili nisu mogli biti svjedoci u slučaju njenog supruga.

- Neko se plaši, neko neće, hiljade razloga ima. Neke ne zanima, oni su samo sebi važni. Misle da se to sutra ne može i njima desiti, sve dok, kako se kaže, ne zaigra mečka i pred njihovim vratima. Takav je naš narod, nezainteresovan - zaključila je Mujanović.

Husein Mujanović je u julu 2018. godine uhapšen na graničnom prijelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.