KAZALJKE NA SATU

U nedjelju ujutro počinje ljetno računanje vremena

Zemlje u blizini ekvatora u pravilu ne pomiču sat, jer zapravo nemaju koristi, jer je osvijetljenost tokom cijele godine gotovo identična

Sat se pomjera u 2 sata ujutru. ILUSTRACIJA

Piše: A. Ovčina

25.3.2022

U Bosni i Hercegovini od nedjelje 27.03.2022. godine u 2:00 sata ujutru počinje ljetno računanje vremena.

Kazaljka se pomiče jedan sat unaprijed, te se namješta na 3 sata. 

Početak ljetnog računanja vremena, odnosno završetak „zimskog” računanja vremena započinje pomicanjem jednog sata unaprijed.


Zimsko računanje

Zapravo, „zimsko” vrijeme je standardno, ono „pravo” vrijeme, te je prebacivanje na ljetno računanje vremena zapravo pravo pomicanje sata.

Zimsko računanje vremena koje je započelo 31.10.2021. završava 27.3.2022.

Ranije se razmatralo o ukidanju ovog procesa u Evropi, međutim, još uvijek nije donesena odluka o tome.

Evropska komisija i vlade pojedinih država nisu odlučile o tome, tako da se praksa pomjeranja kazaljki na satu nastavlja. 


Nemaju koristi

Program pod nazivom “Daylight Saving Time” koji podrazumijeva ljetno računanje vremena za sada broji oko 70 posto članica zemalja raspoređenih širom svijeta. 

U Sjedinjenim Američim Državama se sat pomiče prve nedjelje u martu i vraća na standardno vrijeme prve nedjelje u oktobru.

Kod nas i u ostatku Evrope ljetno računanje vremena započinje sa zadnjom nedjeljom u ožujku i završava zadnjom nedjeljom u oktobru. Zemlje u blizini ekvatora u pravilu ne pomiču sat, jer zapravo nemaju koristi, jer je osvijetljenost tokom cijele godine gotovo identična.

Većina zemlja u Evropi pomaknut će svoje satove sat unaprijed u martu, da bi se satovi ponovno vratili u normalno računanje vremena u oktobru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.