O KONSTITUTIVNOM NARODU

Ruski ambasador Kalabuhov podržao HDZ i "napao" stav nizozemske vlade

Osim Nizozemske, Njemačka, Belgija i Luksemburg izrazile su takođe žaljenje zbog činjenice da je nedavno, na insistiranje Hrvatske, u tekst Strateškog kompasa EU za bezbjednost i odbranu Zagreb uspio da umetne "koncept konstitutivnosti"

Igor Kalabuhov. Screenshot

E. Ć. / RTRS

27.3.2022

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov napao je nizozemsku vladu zbog njihovog stava da je "konstitutivni narod" diskriminatorski koncept. Kalabuhov je zapravo podržao “koncept konstitutivnosti” za koji se zalaže HDZ BiH Dragana Čovića.

Podsjetimo, osim Nizozemske, Njemačka, Belgija i Luksemburg izrazile su takođe žaljenje zbog činjenice da je nedavno, na insistiranje Hrvatske, u tekst Strateškog kompasa EU za bezbjednost i odbranu Zagreb uspio da umetne "koncept konstitutivnosti".

U dokumentu o Strateškom kompasu EU u kojem je i zapadni Balkan dobio svoje mjesto ističe se da je od posebnog interesa da se podrži suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet BiH, "zasnovan na principima ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda", kao što je propisano Ustavom BiH, kao i reformski proces na svom evropskom putu.

Ipak na insistiranje Hrvatske, u tom dokumentu se u poglavlju koje se odnosi na BiH, navodi i kategorija "konstitutivnost naroda".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.