TUŽITELJICA TUŽILAŠTVA BIH

Ko je Gordana Tadić: Biografija tužiteljice koja se nalazi pod sankcijama SAD-a

Za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, imenovana je u januaru 2019. godine, dok je sa te funkcije smijenjena u oktobru 2021. godine

Gordana Tadić. AGENCIJE

S. S.

11.4.2022

Ministarstvo finansija SAD-a je uvelo sankcije Gordani Tadić, tužiteljici Tužilaštva BiH i bivšoj glavnoj tužiteljici. Kao razlog sankcija je navedena zloupotreba položaja.

U nastavku vam donosimo biografiju Gordane Tadić.

2013. godine postala tužilac

Gordana Tadić je rođena 1962. godine u Živinicama, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine, a pravosudni ispit je položila 1995. godine. Od  augusta 1985. godine do sredine 1995. godine obavljala je pravne poslove u Rudniku mrkog uglja „Đurđevik“ u Đurđeviku.

Od sredine 1995. godine do početka 1998. godine radila je kao stručni saradnik, prvo u Općinskom sudu, a zatim u Općinskom tužilaštvu Živinice. Od 1997. godine do 2003. godine obavljala je dužnost zamjenika općinskog tužioca u Živinicama i radila je na svim vrstama predmeta iz mjerodavnosti općinskog tužilaštva. Dužnost tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona obavljala je od 2003. do 2011. godine u Odjelu za privredni kriminal, korupciju i utaju poreza.

2012. godine je imenovana za zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, u kojem periodu je rukovodila Odjelom za krvne i seksualne delikte i Općim odjelom. Gordana Tadić je imenovana za tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine od novembra 2013. godine.

2016. postala v.d. glavnog tužioca

Za zamjenika rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine i rukovodioca Odsjeka imenovana je u februaru  2014. godine, od kada rukovodi Posebnim odjelom za ratne zločine u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. U julu 2014. godine imenovana je za zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a zatim je u augustu 2014. godine imenovana za rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine.

U septembru 2016. godine, Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine imenovana je za vršiteljicu dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, od kada rukovodi i predstavlja Tužilaštvo BiH. Za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, imenovana je u januaru 2019. godine, dok je sa te funkcije smijenjena u oktobru 2021. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.