NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Usvojene izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca

Ovim izmjenama su u Zakon uvršteni demobilisani borci povratnici na područje RS-a bez obzira na godine, supruge umrlih demobilisanih boraca povratnika u RS i Brčko distrikt bez obzira na godine

Dom naroda Federacije BiH. FENA

Piše: S. S.

12.4.2022

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je jednoglasno usvojio izmjene i dopune Zakona o pravima demobilisanih branilaca i njihovih porodica.

Kako je rekao Mirsad Terzo, predstavnik Vlade FBiH, ovim izmjenama su u Zakon uvršteni demobilisani borci povratnici na područje RS-a bez obzira na godine, supruge umrlih demobilisanih boraca povratnika u RS i Brčko distrikt bez obzira na godine, supruge umrlih demobilisanih boraca koje imaju preko 57 godina sa prebivalištem u Federaciji.

- Primjenom postojećeg Zakona se ustanovilo da se vrši diskriminacija na području RS-a i Brčko distrikta vrši diskriminacija demobilisanih boraca, odnosno da se prekida staž na BIRO-u namjerno kako ne bi mogli ostvariti pravo, a izmjenama se to olakšava. Budžetom FBiH je predviđeno 50 miliona KM, što je maksimalan iznos u skladu sa Zakonom - poručio je predstavnik Vlade.

Delegat Elmedin Konaković (NiP) je poručio da je on podnosilac incijative da se demobilisani borci iz Brčko distrikta uključe u ovaj zakon, jer su često bili zanemareni.

Aner Žuljević (SDP) je kritikovao činjenicu da će se prema ovom zakonu naknade za dženazu izdvajati putem javnog poziva, što on smatra neprihvatljivim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.