POTVRĐENO ZA AVAZ

Rusija suspendirala finansiranje OHR-a

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo finansiranje obezbjeđuju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira

Zgrada OHR-a u Sarajevu. AVAZ

A. O. - S. S.

19.4.2022

Ruska Federacija je informisala Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) da suspendira svoje učešće u finansiranju OHR-a, potvrđeno je za "Avaz".

S druge strane, iz Ambasade Rusije u BiH ovu tvrdnju iz OHR-a nisu željeli komentarisati.

- Finansijska pitanja ne bismo željeli komentarisati, jer su to pitanja unutrašnje strukture OHR-a - rekli su iz ruske ambasade.



Iznijela stav

U julu 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće učestvovati na sastancima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira a u februaru 2022, informisala je OHR da suspenduje svoje učešće u finansiranju OHR-a.

Novac za finansiranje OHR-a obezbjeđuju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira prema omjeru koji je objavljen na internet stranici OHR-a.Budžetska godina OHR-a traje od 1. jula tekuće, do 30. juna naredne godine, kazali su iz OHR-a.

Inače, sredstva za finansiranje OHR-a obezbjeđuju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira. Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 eura.

- Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR-a je sljedeći: EU 47,68 posto, SAD 22 posto, Japan 10 posto, UK 6,69 posto, Kanada 3,03 posto, Organizacija islamske konferencije 2,5 posto, Rusija 1,2 posto, ostali 6,9 posto - navedeno je na stranici OHR-a.

Pri tome, prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznijela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIC-a.


Ne učestvuje na sastancima

Osvrnuli su se i na Kristijana Šmita (Christiana Schmidta), kojeg, podsjetimo, predstavnici iz RS ne priznaju kao visokog predstavnika u BiH.

- Principijelan stav Rusije u vezi s nelegitimnošću Šmita kao visokog predstavnika u BiH dobro je poznat. Međutim, to ne mora značiti da ne učestvujemo u radu UO PIC-a. Rusija je spremna da razmotri mogućnost obnavljanja saradnje s gospodinom Schmidtom ukoliko on bude dobio neophodnu saglasnost Vijeća sigurnosti UN-a za ovu funkciju - rekli su za “Nezavisne novine” iz Ambasade Rusije u BiH.

Inače, upitan da li je Rusija i dalje članica Vijeća za sprovođenje mira, američki ambasador u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) nedavno je rekao da Rusija više ne učestvuje na sastancima ambasadora i na Upravnom odboru PIC-a, kao i da ne plaća svoj dio članarine za OHR koji uplaćuju sve članice tog tijela.

- Pretpostavljam da je Rusija odlučila napustiti PIC - istakao je Marfi (Murphy) tokom nedavne posjete Banjoj Luci.

Odgovor na upit "Avaza". PRINTSCREEN

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.