REAKCIJE

Denis Čarkadžić za "Avaz": Poraz desničara pozitivan, destruktivni centri u regionu ostali bez jednog od svojih oslonaca

Analogno onome šta znači poraz Le Pen za EU i NATO, znači i odlazak Janše za Zapadni Balkan, kaže Čarkadžić

Čarkadžić: Pozitivan utjecaj. Avaz

Piše: A. Bajramović

25.4.2022

Poraz Janeza Janše u Sloveniji i Marin Le Pen u Francuskoj pozitivan je korak u trenutnoj situaciji u svijetu i globalnim izazovima s kojima se suočavamo, ocjenjuje politički analitičar Denis Čarkadžić u izjavi za “Avaz”. 

Jedinstven odgovor

- U ovakvom kritičnom momentu za Zapad, današnji poraz desničara u Francuskoj i Sloveniji imaće bez sumnje pozitivan utjecaj na procese unutar i EU i NATO-a, koji bi trebali dovesti do u potpunosti jasnog, ali i jedinstvenog odgovora na izazove koji slijede u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu. Da je Le Pen pobijedila u Francuskoj, bila bi to velika pobjeda Putina i novi veliki problem za Zapad. S druge strane, alarmantno je da je iza desnice u Francuskoj, pa makar to bio i drugi krug, stalo više od 42 posto birača, što znači da je njihova snaga veoma velika. Ovakva vremena i krize poput ove kojoj sada svjedočimo, tek će biti šansa za jačanje desničarskih i populističkih politika, te će Makronu biti potrebno puno mudrosti ali i hrabrosti da se održi na vlasti i zauzda desnicu u budućnosti – kaže Čarkadžić.



Olakšati borbu BiH

Na pitanje koliko je za BiH važan poraz Janeza Janše, jednog od nekolicine desničara u regionu, Čarkadžić kaže da je paradoks da je Janšina stranka, uprkos boljem rezultatu u odnosu na prošle izbore, doživjela težak poraz.

- Na to presudno utiče nova struktura stranaka u slovenačkom parlamentu koje je takva da je jasno da je Janšin koalicioni kapacitet ovoga puta minimalan, što je i ključni faktor njegovog neuspjeha koji će ga poslati u opoziciju. Analogno onome šta znači poraz Le Pen za EU i NATO, znači i odlazak Janše za Zapadni Balkan. Destruktivni politički centri u regionu ostali su bez jednog od svojih dosadašnjih oslonaca, što će u izvjesnoj mjeri, barem kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, olakšati borbu protiv elemenata koji ugrožavaju njen evroatlantski put – ističe Čarkadžić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.