NA LICU MJESTA

Muslimani obilježavaju Lejletu-l-kadr, reis Kavazović poručio: Molite dragog Boga za našu domovinu, za naš narod

U svim džamijama i džematima u Bosni i Hercegovini će biti upriličen prigodan program, cjelovečernji ibadet posvećen noćnom namazu, tespih-namazu, učenju Kur‘ana, zikru, razmišljanju i dovama sve do zore

Piše: Z. Karić

27.4.2022

Veliki broj vjernika u Gazi Husrev-begovoj džamiji - Avaz
Noć vrednija od hiljadu mjesci - Avaz
Reis Kavazović poslao važne poruke - Avaz
Hadisi prenose kako će "onom ko provede noć Kadr u ibadetu - Avaz
Veliki broj vjernika u Gazi Husrev-begovoj džamiji - Avaz
+11

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras će obilježiti 27. noć mjeseca ramazana - Lejletu-l-kadr, noć koja je vrednija od hiljadu mjeseci.

U svim džamijama i džematima u Bosni i Hercegovini će biti upriličen prigodan program, cjelovečernji ibadet posvećen noćnom namazu, tespih-namazu, učenju Kur‘ana, zikru, razmišljanju i dovama sve do zore.


O noći Lejletu-l-kadra u Kur'anu se navodi: "Mi smo ga (Kur'an) počeli objavljivati u noći Kadra, šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci" (Sura Kadr 1-3).

U toj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će "onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli grijesi" i pod čijim okriljem je "spas sve dok zora ne svane".

Sa lica mjesta. Z. Karić

Jedan zanimljiv podatak o tome da se radi o 27. noći ramazana, kako većina islamskih učenjaka smatra, jeste taj što se u suri El-Kadr nalazi trideset riječi, a dvadeset sedma riječ je 'ona' (hije).

Reporteri "Avaza" javljaju da je u Gazi Husrev-begovoj džamiji prisutan veliki broj vjernika. 

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović iz Gazi Husrev-begove džamije poslao je važne poruke vjernicima u BiH.

- Draga braćo i sestre postili smo svaki dan i evo nas večeras dočekasmo ovu noć. Ono što znamo jeste što je Uzvišeni objavio u svojoj knjizi, ovo je bez sumnje noć bolja od 1.000 mjeseci. 1.000 mjeseci u arapskom jeziku znači beskonačno. Što je karakteristično za ovu noć, je da Allah dž. š. spušta svoje meleke na zemlju.


Ova noć, kako to Kur'an kaže, mir u njoj je sve dok zora ne svane. Ovo je noć kada meleci posjećuju zemlju i noć kada Allah dž.š. spušta svoju milost. Prvo što je objavljeno u Kur'anu na početku je jedna naredba: "Čitaj, uči. Uči u ime Gospodara tvoga koji stvara". Poučio nas je da bilježimo ono što nam se događa, da bilježimo vrijeme i događaje, da ih se sjećamo.

Muslimani općenito vjeruju da je ovo noć, 27. noć šehr ramazana. Većina uleme se s tim slaže. Smatraju da Allah u ovoj noći želi da nam se obrati. Kazao je u svojoj knjizi Kur'an i Kerimu. Tamo je Njegova uputa. 

U ovoj noći molite dragog Boga za našu domovinu, za naš narod, za sve njene stanovnike. Da Allah ulije ljubav u sva srca da pomažemo. Naša domovina je naša velika briga. Možda se u ovoj noći piše sudbina naša i naše domovine.

I ne zaboravite, ako zatreba da svi budemo gazije, za našu zemlju, da učvrstimo redove - poručio je uvaženi reis ef. Kavazović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.