ŠTA ĆE BITI

Supruga Huseina Mujanovića uoči izricanja presude u Beogradu za "Avaz": Očekujemo oslobađajuću presudu

Ako je pravde i ako će raditi po zakonu, po činjenicama i dokazima, trebalo bi biti oslobađajuća presuda, kaže Mirsada Mujanović

Mirsada Mujanović: Sve vrijeme se razvlači proces, nepotrebno. Avaz

Piše: E. T.

8.5.2022

Huseinu Mujanoviću, bivšem pripadniku Armije R BiH, sutra će biti izrečena drugostepena presuda na Višem sudu u Beogradu, a sudilo mu se zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Apelacioni sud u Beogradu, podsjetimo, prošle godine je ukinuo prvostepenu presudu bivšem komandantu Armije RBiH Huseinu Mujanoviću kojom je osuđen na 10 godina zatvora. 

Prethodno ga je Viši sud u Beogradu, 6. jula 2020. godine, osudio na 10 godina zatvora. 






60 dana čekali presudu

Uoči izricanja presude, za portal "Avaza" je govorila njegova supruga Mirsada Mujanović.

- Nadamo se najboljem. Samo čovjek ne može nikada biti načisto šta su oni smislili tamo u Srbiji. Ako je pravde i ako će raditi po zakonu, po činjenicama i dokazima, trebalo bi biti oslobađajuća presuda - kaže Mirsada Mujanović te dodaje da je presuda najavljena za sutra u 14 sati.

- Ja ću naravno biti tamo - kaže ona.

Boji se, kaže, nepoštivanja zakona odnosno bespotrebnog razvlačenja procesa.

- Kada je izrečena prvostepena presuda, koja je poništena u predmetu mog supruga, 60 dana su oni čekali da nam pošalju pismeni otpravak presude da bi mogli da uložimo žalbu. Nije to ništa neuobičajeno za njih. Sve vrijeme se razvlači proces, nepotrebno - kaže Mujanović.


Niko nas nije zvao

Na pitanje da li ju je za 4 godina, od kada traje agonija za njihovu porodicu, iko nazvao, ponudio bilo kakvu pomoć od strane vlasti, kaže:

- Pravo da vam kažem nije niko. Mi smo pokušavali, pisali, kontaktirali, ali eto. Iz SDA sam ja kontaktirala sa gospođom Turković, inače sa ostalima nisam. Ja sam nju zvala i ona me primala, išla sam kod nje na sastanak. Inače, ovi drugi niko - kaže Mirsada Mujanović za portal "Avaza".

Njen suprug Husein Mujanović se tereti za protivzakonito zatvaranje, jer je, kako se sumnja, bez zakonskog osnova i bez odluke nadležnog organa držao u vojničkom pritvoru zatvorene oko 30 srpskih civila od 8. jula do 15. oktobra 1992. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.