MARAKEŠ

Ministrica Turković govorila na sastanku Globalne koalicije za poraz ISIL-a

Na sastanku, kojeg su organizovale Sjedinjene Američke Države i Kraljevina Maroko kao zemlja domaćin, učestvovalo je preko 80 ministara vanjskih poslova i drugih predstavnika država iz cijelog svijeta

Sa današnjeg sastanka. MVP BiH

H. J. I.

11.5.2022

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  Bisera Turković, danas je u Marakešu učestvovala na ministarskom sastanku Globalne koalicije za poraz ISIL-a.

Na sastanku, kojeg su organizovale Sjedinjene Američke Države i Kraljevina Maroko kao zemlja domaćin, učestvovalo je preko 80 ministara vanjskih poslova i drugih predstavnika država iz cijelog svijeta.



ISIL i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju u regionu

Ministri vanjskih poslova država članica Globalne koalicije, tokom tri sesije, razgovarali su o trenutnoj situaciji u Africi, Iraku, Siriji i Afganistanu, a prisutnima se obratila i ministrica Turković.

Ministrica je izrazila zabrinutost pogoršanjem socio-ekonomske situacije, uništenjem i gubljenjem ljudskih života u Siriji i Iraku. Uprkos značajnim liderskim gubicima, ISIL i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju u regionu, a ujedno je naglasila jačanje i širenje ISIL-a u nekoliko regiona u Africi, što ovaj kontinent efektivno stavlja na prvu liniju borbe protiv ISIL-a.

Dalje se osvrnula na zaostavštinu ISIL-a, posebno u kampovima za interno raseljene osobe i pritvorima u sjeveroistočnom dijelu Sirije.



BiH procesuirala 33 pojedinca

S tim u vezi, navela je da se oko 140 državljana Bosne i Hercegovine, uključujući žene i djecu se još uvijek nalazi u Siriji i Iraku, a planovi za njihovu repatrijaciju još uvijek nisu napravljeni.

Podsjetila je da je Bosna i Hercegovina procesuirala 33 pojedinca koji se dovode u vezu sa učešćem u ratu u Siriji. Informirala je i da Vijeće ministara treba usvojiti dokument koji bi definirao proces repatrijacije, reintegracije, rehabilitacije i resocijalizacije bh. građana iz ratnih zona Sirije i Iraka.

U kontekstu situacije u Afganistanu, istakla je važnost poštivanja prava svih Afganistanaca, posebno žena, što predstavlja ključni uslov za napredak i razvoj ove zemlje.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.