GERHARD ŠREDER

Bivši njemački kancelar donio odluku da li će otići iz Rosnjefta

Opozicija tvrdi da on šteti njemačkom ugledu u svijetu jer se nije distancirao od ruskog predsjednika Vladimira Putina i jer je zadržao svoje dužnosti u raznim ruskim energetskim preduzećima

Bivši njemački kancelar donio odluku da li će otići iz Rosnjefta. AFP

S. S.

20.5.2022

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder (Schroder) napustit će odbor direktora ruskog državnog naftnog diva Rosnjefta, objavila je tvrtka.

Kompanija Rosneft je saopćila da su Šreder i izvršni direktor tvrtke za plinovod Sjeverni tok 2 Matijas Varnih (Matthias Warnig) obavijestili tvrtku da je "nemoguće provesti svoje ovlasti u upravnom odboru".

Podsjećamo, Šrederu (Schroder) su jučer oduzete neke od njegovih službenih povlastica u Njemačkoj, uključujući ured koji finansiraju porezni obveznici, zbog njegovog kontinuiranog angažmana u ruskoj energetskoj industriji. Šreder (Schröder) će moći zadržati mirovinu i ličnu zaštitu. Konzervativna opozicija tražila je da ostane i bez penzije, piše BBC.

Opozicija tvrdi da on šteti njemačkom ugledu u svijetu jer se nije distancirao od ruskog predsjednika Vladimira Putina i jer je zadržao svoje dužnosti u raznim ruskim energetskim preduzećima.

Šreder, koji je bio kancelar između 1998. i 2005., predsjedavao je odborima ruske državne naftne tvrtke Rosnjeft i tvrtke za plinovod Sjeverni tok 2. U junu bi se trebao pridružiti nadzornom odboru ruskog plinskog diva Gazproma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.