TARČIN

Protest građana: Nećemo dozvoliti „fušeraj“ u renoviranju društvenog doma

Na krov se stavljaju i stare grede, i ako se ništa ne promjeni, pred općinu Hadžići dolazi pet hiljada ljudi, kažu građani

Piše: R. B.

21.5.2022

Građani ističu da se mora stati ovakvom načinu rada - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U Tarčinu je održan protest građana u kojem optužuju izvođače radova i nadzorni organ da se na društveni dom u Tarčinu, koji se renovira, postavljaju i stare istrošene grede, i da će se za kratko vrijeme, ako se iste ne promjene, morati ponovo renovirati. 

Ističu i druge manjkavosti, da u ovom projektu nema ugradnja centralnog grijanja, te da bez grijanja dom ne može biti u funkciji.

Velike kritike građani su uputile na adresu odgovornih ljudi općine Hadžići koji poslove u izgradnji objekata, kako kažu, daju podobnim stranačkim ljudima, a iste takve postavljaju u nadzorne organe i komisije za prijem objekata.

- Neke grede su nove, da bi se mogle držati ove stare i sigurno je da će za kratko vrijeme sve ovo isto morati ponovo raditi. Takvih i sličnih primjera u Hadžićima je dosta. Na putu u Binježevu više puta probijena je cijev od plina, i samo zahvaljujući sreći nije došlo do teže havarije. Izvođač radova, kako smo čuli od radnika Sarajevo gasa, nije položio sitni pijesak. Nadzorni organ stavio je potpis da je sve uredu, i građani pitaju gdje su bili i šta su radili dok su se radovi izvodili. Ovakvih i sličnih primjera u Hadžićima je dosta - kazao je vijećnik Admir Mujanović.


Ovo je štrajk upozorenja. R. Balić

Elvir Čekrlija kaže da je ovo štrajk upozorenja, i ako se ništa ne promijeni pred Općinu dolazi 5.000 ljudi.

- Mora se jednom stati ovakvom načinu rada. Neko je dobio novac da se dom jednom za stalno renovira, a ne da nam se podvaljuju stare grede i da ponovo imamo problem.

O protestu građana i njihovim zahtjevima mišljenje smo potražili u općini Hadžići. 

Mensur Čović rukovodilac službe za razvoj i stambeno komunalne poslove kaže da nije bio u ovom objektu.

- Postoji nadzorni organ koji prati radove i ako budu imali primjedbi izvođaču radova se neće doznačiti sredstva, dok ne otkloni sve nedostatke. Također postoji i komisija za prijem objekta. Što se tiče centralnog grijanja u domu u ovom prvoj fazi to nije ni prevođeno. To ćemo raditi u drugoj fazi, kazao nam je Čović.

- Ovakvo se ne bi ponašali da daju svoj novac. Znači, ponovo treba kopati i raditi centralno grijanje, kada smo to mogli sada uraditi - kazao je Mujanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.