OBILJEŽAVANJE ZLOČINA

Sjećanje na žrtve: Pripadnici Armije RBiH, HVO-a i VRS posjetili Trusinu

Teško je čuti riječi žena i porodica žrtava kako one proživljavaju i tako te stres taj pronese, rekao je Amer, nekadašnji pripadnik ARBiH

Amer: Osjećam stid i sramotu za nešto što nisam uradio. Screenshot / N1

E. Ć. / N1

24.5.2022

Centar za nenasilnu akciju iz Sarajeva organizirao je obilježavanje zločina i sjećanje na žrtve u Trusini, Bradini i Stupnom Dolu. 

Zločini nad civilima Ahmića, Trusine, Stupnog Dola i ostalih mjesta godinama se obilježavaju. Centar za nenasilnu inicijativu je okupio nekadašnje pripadnike JNA, VRS, Armije RBiH i HVO kako bi svi zajedno odali počast žrtvama. Danas su zajedno odali počast u Trusini kod Konjica, a sutra idu za Stupni Dol.

- Na ovakvim mjestima gdje su pripadnici vojske kojom sam pripadao činili užasne stvari. Osjećam stid i sramotu za nešto što nisam uradio. Teško je čuti riječi žena i porodica žrtava kako one proživljavaju i tako te stres taj pronese - rekao je Amer, nekadašnji pripadnik Armije RBiH, prenosi N1.

Dragica iz Centra za nenasilnu akciju je rekla kako je cilj okupljanja da se svi zajedno pomole žrtvama i postanu svjesni da se nikada nijedan zločin ne dogodi.

- Imali smo Ahmiće i Trusinu, svi su stradali i izgubili porodice - rekla je Dragica, prenosi N1.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.