HRANITELJSKA PORODICA

Bračni par Mustafić za "Avaz" ispričao svoju priču: Čekali smo dvije godine na poseban dan

Sva djeca zaslužuju i trebaju zdravu sredinu, ljubav porodice i mi kao društvo zaista možemo puno toga uraditi

Senada i Sanel Mustafić: Malo se priča o ovoj temi. AVAZ

Piše: A. Kukić

31.5.2022

Senada (44) i Sanel (48) Mustafić iz Sarajeva u braku su od 2002. godine. Dugi niz godina su se pokušavali ostvariti kao biološki roditelji, ali, nažalost, bezuspješno.

Oni za „Avaz“ govore o tome kako su se odlučili da postanu hranitelji i vrate osmijeh na lice jednom djetetu.


Pohađanje edukacije

- Odnedavno smo roditelji jednom posebnom suncu našeg neba - ushićeno nam govore na početku razgovora.

Nakon brojnih pokušaja da dobiju dijete odlučili su se na naredni korak - usvajanje.

- Pohvalila sam se prijateljici da smo predali papire. Ona je bila presretna, a ja u strahu od nepoznatog - govori Senada.

Ipak, prijateljica im je predložila da završe i edukaciju za hraniteljstvo, što im se isprva nije činila kao prioritetna ideja, jer su oni željeli usvojiti dijete.

Međutim, kako nam govore, zahvaljujući upornosti prijateljice, odlučili su se poslušati njen savjet. Prijavili su se za učešće na edukaciji koja je preduvjet da se postane hranitelj, ali pojava koronavirusa sve je blokirala.

- Čekali smo skoro dvije godine na taj poseban dan koji nikad nećemo zaboraviti. Dobili smo poziv da dođemo na razgovor - pričaju nam i dodaju da su znali da su potrebni djetetu koje se s njima nakon tri susreta opraštalo sa suzama u očima.

Danas, pola godine kasnije, nimalo ne sumnjaju da su učinili pravu stvar kada su se odlučili da jednom djetetu pruže ono što mu najviše treba, a to je ljubav.

Sanela nam govori da se vrlo malo priča o hraniteljstvu, zbog čega je ona, kao i mnogo drugih ljudi, bila neinformirana, pa čak i rezervirana prema toj ideji.

- Sva djeca zaslužuju i trebaju zdravu sredinu, ljubav porodice i mi kao društvo zaista možemo puno toga uraditi. Kad smo usrećili naše sunce, danima smo imali pozitivne reakcije i podršku porodice i prijatelja. Bilo je tu i pitanje “a šta ako vam ga uzmu, vi ste se vezali”, ali ja nisam uzimala za zlo nijedan komentar - kaže Sanela

Neka se prijavi ko može

Biti hranitelj je, dodaje Sanela, zaista nešto posebno i poziva sve koji su u mogućnosti da usreće jedno dijete.

- Bilo bi mi drago da se svi koji ispunjavaju uvjete Službe za hraniteljstvo prijave na edukaciju i usreće jedno dijete - zaključuje Sanela.

Zakon o hraniteljstvu

U Federaciji BiH od marta 2018. godine u primjeni je Zakon o hraniteljstvu, koji je omogućio djeci koja su privremeno ili trajno lišena roditeljskog staranja, zaštitu odnosno smještaj u porodično okruženje.

- U Federaciji BiH trenutno je registrovano 258 djece koja su smještena u hraniteljske porodice, dok je evidentirano 299 hraniteljskih porodica – rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.