UPUTILI NOVI ZAHTJEV

Od prvog jula poskupljuje javni prevoz u Banjoj Luci?

To bi značilo povećanje od 40 pfeniga, s obzirom na to da sada cijena jedne vožnje na teritoriji grada na Vrbasu iznosi 1,80 KM

Banjalučki prevoznici uputili novi zahtjev. N1

H. J. I.

2.6.2022

Banjalučki prevoznici javnog gradskog i prigradskog prevoza Gradskoj upravi uputili su novi zahtjev za povećanje cijena karata. Pozivajući se na rast cijene litre goriva koja je na benzijskim pumpama odavno premašila iznos od 3,20 KM, traže da pojedinačna karta od jula iznosi 2,20 KM.

To bi značilo povećanje od 40 pfeniga, s obzirom na to da sada cijena jedne vožnje na teritoriji grada na Vrbasu iznosi 1,80 KM.


Rasla bi cijena pojedinačnih i mjesečnih karata

Prema prijedlogu prevoznika rasla bi cijena i pojedinačnih mjesečnih karata pa bi od 1. jula mogla iznositi za radnike 78 KM, za studente i đake 51 KM i za penzionere 28 KM.

Dejan Mijić predsjednik Udruženja saobraćaja i veza Republike Srpske i direktor "Autoprevoza" za N1 kaže kako su ovaj zahtjev uputili u skladu sa "procedurom, Ugovorom i rastom cijena goriva sa 2,59 KM na 3,09 KM, odnosno sada već na preko 3,20 KM".

Podsjetimo 17. maja Skupština grada usvojila je novi cjenovnik, ali on nije značio poskupljenje karata, već je odlukom skupštinske većine obaveza plaćanja povećanih troškova poslovanja prevoznika pala za Gradsku upravu.


I taksisti poskupili

Iz Gradske uprave je i tada navođeno da neće biti dovoljno novca za isplatu tih sredstava. 

Prijedlog Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banja Luke bio je sličan onom koji danas traže prevoznici. Predviđao je rast cijena karata za 15 posto, ali i subvenciju za penzionere, studente i srednjoškolce kako te kategorije poskupljenje ne bi osjetile.

Cijene goriva koje nezaustavljivo rastu već su primorale taksiste u Banjoj Luci na formiranje novih cjenovnika. Krajem maja svih sedam taksi udruženja koja posluju u gradu donijelo je jednoglasnu odluku da vožnja po kilometru umjesto 1,50 KM košta 1,70 KM, a startna cijena skuplja je za 20 pfeniga i iznosi 2,20 KM. Čekanje košta umjesto 15, 25 KM po satu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.