AVAZ NA LICU MJESTA

U Blažuju počela rekonstrukcija terminala: Kapacitet 42 miliona litara naftnih derivata

Proveli smo kompletnu proceduru i došli u fazu da danas krećemo sa rekonstrukcijom jednog od najvećih terminala u Federaciji, rekao je Džindić

Piše: A. Ovčina

6.6.2022

Sa obilaska - Avaz
Svečano otvorenje - Avaz
Svečano otvorenje - Avaz
Obilazak terminala - Avaz
Ministar Džindić prisustvovao - Avaz
+7

Svečano otvorenje početka radova rekonstrukcije terminala tečnih naftnih tereta Blažuj, privrednog društva “Operator-Terminali Federacije” Sarajevo upriličeno je danas u krugu Podružnice Blažuj, u ulici Vlakovo.

Tim povodom prisutnima su se obratili direktor Operator - Terminala Federacije (OTF) Hermedin Zornić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, koji su obišli radove. 

- Proveli smo kompletnu proceduru i došli u fazu da danas krećemo sa rekonstrukcijom jednog od najvećih terminala u Federaciji - rekao je Džindić. 




Ispuniti zahtjeve

Federacija BiH u skorije vrijeme raspolagat će s novih 42 miliona litara naftnih rezervi.

- Dakle, 42 miliona litara. Kad to uporedimo sa 5,9 miliona litara terminala u Živinicama i kad to uporedimo sa nekih 80 miliona naših terminala u NTF-u u Pločama, možemo sigurno reći da završetkom ovog projekta mi imamo trećinu ispunjenog zahtjeva što se tiče obaveza prema Evropskoj uniji i Evropskog energetskoj zajednici - dodao je.

Ovom prilikom oni su obišli mjesto gdje će se vršiti rekonstrukcija. 


Obišli lokaciju

- Obišli smo lokaciju gdje će se vršiti remont i rekonstrukcija. Dakle dva puta po 10 miliona, 4 puta po pet i jedan od 2 miliona litara sa kompletnom infrastrukturom koja prati tako jedno funkcionisanje sistema za redovnu opskrbu i za zalihu koja nam je potrebna po našim sporazumima koje smo potpisali sa EU i Evropskom energetskom zajednicom. Dakle, još jednom svima čestitam i nadam se da će ovaj projekat se u rokovima koji su predviđeni završiti i pustiti u funkciju i onda služiti svrsi zbog koje je urađen - poručio je ministar.


Cijena plina

O plinu, ministar kaže kako je Energoinvest potpisao ugovor do početka januara, nakon čega će vjerovatno biti produžen kao što je produžen i ovaj ugovor.

- Što se tiče formiranja cijena, radi se o staroj formuli. Promjena cijene nafte, naftnih derivata utječe direktno na formiranje cijene plina. Ne očekujemo drasitčne promjene u odnosu na prethodni period - kazao je o cijeni plina ministar Džindić.

Cijena plina će do 1.1. 2023. godine biti onako kako je ugovor potpisan i neće doći do promjene, kaže Džindić, a za cijenu nakon toga niko ne zna.

Džindić kaže kako je prije petnaestak dana obišao evropske zemlje i da su cijene tamo značajno skuplje nego u Federaciji BiH, te Federacija BiH zajedno sa entitetom Republika Srpska ima najbolju cijenu energenata od svih država u regionu.

- Da li će Vijeće ministara učiniti neki korak vezano za akcize to je na Vijeću ministara - kaže Džindić.

Što se tiče cijene električne energije do 1.1. 2023. neće biti promjena ni za industriju ni za građane ali kaže kako se prate svi parametri i redovno izvještava parlament i vlada.

Značaj terminala

Zornić je prilikom pokretanja radova na rekonstrukciji terminala u Blažuju istakao je značaj terminala pogotovo u situaciji u kojoj se sada nalazimo odnosno sve većeg rasta cijena nafte i naftnih derivata zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

- Onog momenta kada mi zapunimo naše obvezujuće rezerve koje se traže na tromjesečnoj razini u na nivou ukupno prodatih roba u toku fiskalne godine, mi možemo sa ovim kapacitetima i gabaritima odgovoriti da se ne dešavaju ova, da se slobodno izrazim ova divljanja maloprodajnih cijena koji smo živi svjedoci (…) Mi bi preko resornog ministarstva, (da imamo rezerve op.a) da izađemo sa količinama kako bi zaustavili to divljanje - pojasnio je Zornić.

Na novinarsko pitanje, da li bi cijene bile iznad 3 KM odgovrio je Zornić.

- Ne, ne, ne - kategorično je kazao Zornić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.