REAKCIJE

Enver Kazaz: Sankcije uvedene Čavari su poruka Čoviću

Jedan je od onih političara koji se strašno obogatio, a nevidljiv je u političkom polju, osim po svom radikalnom nacionalizmu, rekao je Kazaz

Kazaz: Marinko Čavara je Čovićev instrument koji služi za blokadu Federacije već duže vrijeme. Arhiv

Piše: A. Č.

7.6.2022

Sjedinjene Američke Države jučer su uvele sankcije predsjedniku FBiH Marinku Čavari (HDZ BiH) i ministru zdravstva RS Alenu Šeraniću (SNSD).

Kako se, između ostalog, navodi u odluci, Čavara i Šeranić su podrivali Dejtonski mirovni sporazum, promovirali sopstvene interese.

Politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz u izjavi za portal "Avaza" kazao je da je Marinko Čavara Čovićev instrument koji služi za blokadu Federacije već duže vrijeme. 

- Jedan je od onih političara koji se strašno obogatio, a nevidljiv je u političkom polju, osim po svom radikalnom nacionalizmu. Očigledna je sposobnost za opstrukcije funkcioniranja organa BiH - smatra profesor Kazaz. 

Drugi čovjek HDZ-a

Dodaje da su sankcije koje su uvedene Marinku Čavari zapravo poruka Čoviću. 

- Trebalo bi te sankcije promatrati u nekom budućem kontekstu. Naime, Čović je spreman da blokira formiranje vlasti nakon izbora, a on se uplašio blokade izbora zbog između ostalog, i američkih sankcija. Tako da Amerikanci u ovom slučaju djeluju preko Čavare preventivno da bi spriječili razvija nje političke krize nakon što se završe izbori u oktobru ove godine.

Na drugoj strani, Čavara kao blijedi nebitni lik, ali ipak drugi čovjek HDZ-a, je ona meta američkim sankcijama koja gađa direktno u separatističke politike u BiH. Može se reći da je hrvatski separatizam ovim sankcijama pogođen u određenoj mjeri, da to još uvijek nije vrh hrvatske političke moći, ali ove sankcije su rezultat nečega što se događalo u Hrvatskoj radikalizaciji političkog odnosa prema BiH koju predvodi, na gotovo sulud način, gospodin Milanović - rekao je Kazaz.

Šeranić je nebitan lik

Sankcije su uvedene i minstru zdravstva RS Alenu Šeraniću.

- Alen Šeranić je toliko nebitan lik da je naprosto smiješno o njemu pričati u ovom kontekstu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.