14. JUNI

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Struktura Crvenog križa Federacije BiH, samo u prethodnoj godini organizirala je više od 630 akcija, a prikupljeno je više od 25.000 jedinica krvi

Crveni križ sa svojom strukturom teži ka osnaživanju programa promocije, animacije i motivacije u oblasti dobrovoljnog darivanja krvi. Crveni križ FBiH

E. Ć.

14.6.2022

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se svake godine 14.06. širom svijeta. Ovaj datum obilježava se u cilju podizanja svijesti o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim proizvodima, ali i kako bi se naglasio značajan doprinos dobrovoljnih i neplaćenih davalaca krvi u spašavanju života.

Struktura Crvenog križa Federacije BiH, samo u prethodnoj godini organizirala je više od 630 akcija, a prikupljeno je više od 25.000 jedinica krvi.

- Ovom prilikom se zahvaljujem svim dobrovovoljnim davaocima krvi koji su se u prethodnom periodu odlučili za ovaj humani čin, a posebno onim koji su to odlučili učiniti po prvi put, a takvih je tokom 2021. godine bilo više od 2.200 na akcijama Crvenog križa – poručio je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.


Promocija i popularizacija dobrovoljnog, a ne ciljanog davalaštva jedna su od osnovnih zadaća kojim Crveni križ nastoji osigurati dovoljne količine krvi. Crveni križ FBiH

Inače, Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi ove godine obilježavamo pod motom “Darivanje krvi je čin solidarnosti. Pridružite se naporima i spasite živote”, a cilj je skrenuti pažnju na ulogu darivanja krvi u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica.

Promocija i popularizacija dobrovoljnog, a ne ciljanog davalaštva jedna su od osnovnih zadaća kojim Crveni križ nastoji osigurati dovoljne količine krvi. S tim u vezi tokom cijele sedmice širom Federacije bit će organizirane akcije darivanja krvi. Tako se danas organizira akcija u Sarajevu, Bihaću, Mostaru, Cazinu, a već dan nakon krv možete darovati u Tuzli, Orašju i brojnim drugim gradovima.

Crveni križ sa svojom strukturom teži ka osnaživanju programa promocije, animacije i motivacije u oblasti dobrovoljnog darivanja krvi, a posebno nakon pandemije COVID-19, koja je sa sobom donijela niz izazova i na ovom polju. Ovim putem pozivamo sve oni koji mogu da daruju krv da to I učine jer ne trebamo dozvoliti da pacijenti čekaju na krv, krv mora čekati pacijenta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.