U BAŠTI HOTELA "MLADOST"

Veličanje ratnog zločinca Ratka Mladića u Nacionalnom parku "Sutjeska"

Nepoznata osoba, u manjem društvu, je u vrijeme ručka uz gusle počela pjevati pjesmu koja slavi Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS

Uprava hotela nije reagirala ni u jednom trenutku. Mediacentar

Mediacentar

16.6.2022

Za vrijeme trajanja omladinskog kampa, ekipa Mediacentra Sarajevo je 22. maja 2022. godine, u bašti restorana hotela "Mladost", svjedočila krajnje neprimjerenom, javnom veličanju lika i djela osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Hotel "Mladost" sastavni je dio Nacionalnog parka Sutjeska na Tjentištu.

Nepoznata osoba, u manjem društvu, je u vrijeme ručka uz gusle počela pjevati pjesmu koja slavi Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS (VRS). 

- Da srpskom vojskom komanduje… da pred vojskom vazda bude prvi, kad sloboda rađa se od krvi; Da predvodi srpske divizije, hej to je Ratko Mladić, hej đenerale - neki su od stihova ispjevane pjesme.

Podnijeli krivičnu prijavu

Podsjećamo da je Mehanizam za međunarodne krivične sudove 8. juna 2021. godine donio drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Posebno uznemirujuća je činjenica da uprava hotela ni u jednom trenutku dok je trajao incident nije učinila ništa da ga zaustavi ili sudionike upozori zbog ponašanja.

S tim u vezi želimo da obavijestimo javnost da smo u skladu sa krivičnim zakonima u Bosni i Hercegovini uputili krivične prijave Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju, uz priložene dokaze o navedenom događaju, navode iz Mediacentra.

Utvrditi odgovornost

- Tužilaštvu BiH uputili smo prijavu za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju uputili smo prijavu o izvršenom krivičnom djelu javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje iz člana 359. Krivičnog zakona RS - navode iz Mediacentra.

Veličanje ratnih zločinaca kao i odobravanje, negiranje, umanjivanje i opravdavanje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti je nedopustivo. Za ovaj i svaki sličan incident mora se utvrditi odgovornost a počiniocima izreći zakonima predviđene kazne.

Iz Udruženja "Vaša prava BiH", koje zastupa Mediacentar Sarajevo u ovim postupcima, apeluju na nadležna tužilaštva da u što kraćem roku procesuiraju ovakva krivična djela, a sve u cilju prevencije govora mržnje kao neprihvatljive društvene pojave izrazito visokog stepena društvene opasnosti.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.