PREDSJEDAVAJUĆI VM

Tegeltija: Za aranžman sa MMF-om potrebno više spremnosti za razgovor, a ne politička uslovljavanja

Predsjedavajući Tegeltija izrazio je tom prilikom žaljenje što BiH trenutno nema aranžman za MMF-om

Zoran Tegeltija se sastao sa predstavnicima MMF-a. AGENCIJE

Avaz.ba

16.6.2022

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa rezidentnim predstavnikom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Andrjuom Džuelom (Andrew Jewell) o mogućnosti nastavka saradnje sa tom međunarodnom finansijskom organizacijom i provođenju reformskih mjera, u skladu sa ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti u BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom, koje za cilj imaju osnaživanje privrednih aktivnosti u BiH i privlačenje domaćih i stranih investicija.

Predsjedavajući Tegeltija izrazio je tom prilikom žaljenje što BiH trenutno nema aranžman za MMF-om. Ukazao je da je, za uspostavljanje aranžmana sa tom međunarodnom finansijskom organizacijom potrebno više spremnosti za razgovore i jasni ciljevi i politika za ostvarenje toga, a ne politička uslovljavanja.

- Sagovornici su, tokom sastanka, razmijenili mišljenja i o drugim ekonomskim temama u kontekstu prevazilaženja globalne krize izazvane rastom cijena energenata i hrane, koje za posljedicu ima inflaciju u svim zemljama svijeta - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.