ŠTA SE NUDI GRAĐANIMA

Manje-više, sve poznata imena: Ko su nosioci lista na izborima

Nebojša Radmanović će biti nosilac liste SNSD-a za Parlament BiH. Konaković nosi federalnu listu i nada se poziciji premijera

Benjamina Karić i Sabina Ćudić. Avaz

Piše: D.Hadžović

28.6.2022

Polako se približava krajnji rok za prijavu kandidatskih lista za predstojeće opće izbore u BiH koji su zakazani za 2. oktobar, a konačno se obznanjuju i ključni kandidati političkih stranaka za skupštine te Državni i Federalni parlament.


Federacija BiH

Kada je riječ o Federaciji BiH, SDP je za vikend obznanio svoje kandidate. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić bit će nositeljica liste za Skupštinu Kantona Sarajevo, a na drugom mjestu je kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta. Aktuelna zastupnica u Skupštini KS Jasna Duraković bit će nositeljica liste za Parlament Federacije BiH, dok će aktuelni državni parlamentarac Saša Magazinović ponovo biti nosilac liste za Parlament BiH.

Listu Naroda i pravde (NiP) za Skupštinu KS nosit će Elvedin Okerić. Listu NiP-a iz Sarajeva za Parlament FBiH trebao bi nositi predsjednik te stranke Elmedin Konaković, dok bi nosilac druge liste za Parlament FBiH trebao biti Adnan Delić. Listu za Državni parlament iz Sarajeva će, izvjesno je, nositi Denis Zvizdić.

Listu Demokratske fronte za Parlament BiH iz Sarajeva nosi Dženan Đonlagić. Federalne liste iz Sarajeva nosit će Mirza Čelik, koji je DF-u pristupio nakon napuštanja SDA, te bivši predsjednik Naše stranke Dennis Gratz. Listu za Skupštinu KS nosit će Albin Zuhrić, savjetnik Željka Komšića.

SDA još nije saopćila svoje kandidatske liste, no, nezvanično, listu te stranke za Skupštinu KS bi mogli nositi Faruk Kapidžić ili Mahir Dević. Na državnom nivou, listu SDA iz Sarajeva mogle bi nositi Alma Čolo ili Bisera Turković.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto ostaje na kantonalnom nivou i predvodit će listu za Skupštinu KS. Državnu listu nosi Sabina Ćudić, a iza nje je Predrag Kojović.


Republika Srpska

U RS, Nebojša Radmanović će biti nosilac liste SNSD-a u Izbornoj jedinici 1 za Parlamentarnu skupštinu BiH. U ovoj stranci traju posljednji pregovori o nosiocima lista za Narodnu skupštinu RS i to bi trebalo biti poznato do kraja ove sedmice.

Pretpostavlja se da će iz SNSD-a u Izbornoj jedinici broj 3, čiji je najveći grad Banja Luka, biti Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS. Nosilac liste za tu izbornu jedinicu iz DEMOS-a će biti Nedeljko Čubrilović, a Nenad Stevandić uime Ujedinjene Srpske, dok će Goran Selak na istu izbornu jedinicu uime svog SPS-a.

Branislav Borenović, Siniša Golić i Saša Borjan će nositi tri liste PDP-a za Parlament BiH. SDS je odlučio da će nosioci lista za Parlamentarnu skupštinu BiH biti Miladin Stanić, Mladen Bosić i Darko Babalj.


Predsjednički kandidati

Očekuje se da će ove sedmice biti poznati kandidati SNSD-a za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH. Već se uveliko špekulira da Milorad Dodik ovaj put ide na funkciju entitetskog predsjednika, a Željka Cvijanović će u utrku za člana Predsjedništva BiH, iako se spominje i Nebojša Radmanović. Što se tiče opozicije, kandidat za Predsjedništvo će biti Mirko Šarović iz SDS-a, a iz PDP-a Branislav Borenović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.