ZASTUPNIK SBB-A

Adin Huremović o zaključku SBB-a za povećanje penzija: Većina nas ima jednog ili oba roditelja žive, znamo koliko teško žive

Većina nas ima jednog ili oba roditelja žive, znamo koliko teško žive i ako je to jedan od načina da im se pomogne, mislim da je to minimum koji smo mi mogli uraditi, rekao je

Adin Huremović: Ovo je minimum koji smo mogli uraditi. SBB

Piše: S. S.

28.6.2022

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojio zaključak Kluba zastupnika SBB-a prema kojem je naloženo vanredno usklađivanje penzija od minimalno pet posto za penzionere s najnižim penzijama. Prema ovom zaključku vanredno usklađivanje penzija će se računati od avgusta.

Ovaj zaključak je jednoglasno usvojen i sada je proslijeđen Vladi FBiH na dalje postupanje.

Vlada ima sredstva

Adin Huremović, zastupnik SBB-a u ovom domu, je rekao za portal "Avaza" da se nada da će ovaj zaključak koliko-toliko olakšati život penzionerima.

- Zaključak je donesen na inicijativu SBB-a i rasprava je bila o tome da li penzije treba povećati pet ili više posto, a na kraju smo zaključili da je minimalan iznos za povećanje pet posto. Da li će Vlada FBiH imati ta sredstva na raspolaganju vidjet ćemo, a mi imamo informacije da ih imaju i da stoga trebaju povećati penzije penzionerima s najnižim penzijama, kao najranjivijoj kategoriji - rekao je Huremović.

Minimum koji se mogao uraditi

Kako kaže, to ne znači da nema još ranjivih kategorija.

- Većina nas ima jednog ili oba roditelja žive, znamo koliko teško žive i ako je to jedan od načina da im se pomogne, mislim da je to minimum koji smo mi mogli uraditi. Žao mi je što smo to uradili tek sad na kraju mandata i što radimo to neposredno prije izbora, jer niko od nas ne bi htio da se to shvati kao u svrhu predizborne kampanje. Iz tog razloga smo predlagali i drugim klubovima da zajedno s nama predlože zaključak. Ne želimo populizam, želimo nešto što je provodivo i zato smatramo da je neophodno da se Vlada odluči na taj korak da sredstva koja stoje na raspolaganju izdvoji i da penzionerima koliko-toliko olakšamo - kazao je Huremović za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.