BIVŠA DRŽAVNA TUŽITELJICA

UDT podnio novu tužbu protiv Gordane Tadić: Izmislila da su čelnici VSTV-a na nju vršili pritisak

Analizom tonskih zapisa sa sastanaka u VSTV-u, utvrđeno je da je Gordana Tadić izmislila da je 20. januara 2021., na sastanku u VSTV-u od nje traženo se riješi predmeta protiv Debeveca i Mehmedagića

Podignuta nova disciplinska tužba protiv Gordane Tadić. Arhiva

H. J. I.

4.7.2022

Ured disciplinskog tužioca podnio je novu disciplinsku tužbu protiv državne tužitelje Gordane Tadić, saznaje Istraga.ba. 

Tužba se, kako se saznaje, odnosi na Facebook status bivše glavne državne tužiteljice u kojem je navela da su članovi VSTV-a u januaru 2021. godine na nju vršili pritisak da predmete protiv Ranka Debevevca (predsjednika Suda BiH) i Osmana Mehmedagića (direktora OSA-e) prebaci u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Objava Gordane Tadić na Facebooku. Printscreen

Analizom tonskih zapisa sa sastanaka u VSTV-u, utvrđeno je da je Gordana Tadić izmislila da je 20. januara 2021., na sastanku u VSTV-u od nje traženo se riješi predmeta protiv Debeveca i Mehmedagića.

- Osjećam se zabrinuto za pravosuđe u BiH. Samo jedan zna ko je grešan. Ramazan je… Halile, jeste li grešni? Tužitelji i sudije zašto šutite. Čega se bojite… Ovako je počeo prijenos nadležnosti. 20. 1. 2021 godine, po ovom pozivu predmeti Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića pod pritiskom VSTV su trebali biti prenijeti na Kantonalno Tužilaštvo Sarajevo i ne bi bilo postupka protiv mene - napisala je Gordana Tadić 19. aprila ove godine nakon što je razriješena funkcije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Tadić vršila pritisak na VSTV

Tadićeva je tada napisala da postoji i tonski zapis sa sastanka u VSTV-u na kojem se govorilo o konkretnim predmetima.

- Sastanak organizovala tadašnja VD Sanela Gorušinović. Na moj upit gdje su ostali članovi vijeća, saopćeno mi je da su tu oni koji su se zatekli u prostorijama VSTV. Gore navedeni prijedlog stavila bivša članica vijeća Berina Alihodžić. Bio je prisutan i gospodin Kis. Bilo bi dobro da se javno objavi tonski zapis. Uvjerili bi ste se da su tada njegovi stavovi bili potpuno drugačiji. Debevca ipak spasiše. Ja im na tome čestitam. A mene smijeniše svi zajedno sa pozicije Glavne tužiteljice - napisala je tužiteljica Tadić.

Nakon ove objave, Ured disciplinskog tužioca zatražio je od VSTV-a snimak sa pomenutog sastanka. Analizom je, kako saznajemo, utvrđeno da je Gordana Tadić bila ta koja je vršila pritisak na članove VSTV-a. Podsjećamo, to je bio period kada je glavna državna tužiteljica formirala predmete protiv direktora OSA-e i predsjednika Suda BiH na osnovu anonilnih prijava koje su, kako je utvrđeno, dostavljali saradnici federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. 


Ddjeljivala predmete tužiocu Čavki

Gordana Tadić je sve ove predmete dodjeljivala tužiocu Olegu Čavki, zaobilazeći, pritome, TCMS, odnosno elektronski sistem za delegiranje predmeta. 

Ignoriranje TCMS-a bila je jedna od tačaka prethodne tužbe protiv tužiteljice Tadić na osnovu koje je razriješena funkcije glavne državne tužiteljice. Nakon razrješenja, Tadićeva je, putem Facebooka, počela optuživati čelnike VSTV-a za navodne pritiske. Na kraju će se ispostaviti da su u pitanju bile lažne optužbe.

Ukolio tužba UDT-a bude osnovana, Gordana Tadić bi mogla biti razriješena i funkcije državne tužiteljice, što bi značilo i kraj njene pravosudne karijere.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.