ODGOVOR ZA AVAZ

Iz Ureda disciplinskog tužitelja: Hoće li Tadić biti udaljena s dužnosti

Zakonski uslovi za podnošenje zahtjeva propisani su članom 76. i 77. Zakona o VSTV-u BiH, stoji u odgovoru

Nadarević i Tadić. Avaz

Piše: M. Aš.

12.4.2022

Iz Ureda disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, na čelu s Alenom Kurspahić-Nadarević odgovorili su na upit "Avaza" šta će biti s Gordanom Tadić, donedavnom glavnom državnom tužiteljicom nakon što su joj SAD uvele sankcije.

U odgovoru VSTV na upit" Avaza" hoće li Ured disciplinskog tužitelja tražiti suspenziju državne tužiteljice Gordane Tadić, nakon uvođenja sankcija, stoji:

-  Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) nije podnio zahtjev za privremeno udaljenje Gordane Tadić od vršenja dužnosti tužioca. Zakonski uslovi za podnošenje zahtjeva propisani su članom 76. i 77. Zakona o VSTV-u BiH. Ured ne može komentarisati eventualno buduće postupanje - rečeno nam je.

U članu 76. Zakona  o VSTV stoji: 

Obavezno privremeno udaljenje od vršenja dužnosti

(1) Sudija ili tužilac koji se nalazi u pritvoru privremeno se udaljuje od vršenja dužnosti

sudije ili tužioca. Takvo udaljenje traje dok se osoba nalazi u pritvoru.

(2) Vijeće može produžiti udaljenje od vršenja dužnosti iz člana 77. ovog zakona ako je

sudija ili tužilac pušten iz pritvora.

Kada je u pitanju član 77, navedeno je.

Diskreciono privremeno udaljenje od vršenja dužnosti

Sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti:

 (a) ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivičnom postupku;  (b) ako je protiv njega nadležni tužilac podigao optužnicu za krivično djelo;  (c) ako je protiv njega pokrenut postupak razrješenja;  (d) ako je pokrenut disciplinski postupak za disciplinski prekršaj, a Vijeće utvrdi da se disciplinska odgovornost ne može na pravi način utvrditi, a da se sudija ili tužilac privremeno ne udalji od vršenja dužnosti tokom postupka; ili  (e) ako je vršenje službenih dužnosti otežano zbog njegovog mentalnog,emocionalnog ili fizičkog stanja. Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.