NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Nije usvojen Nacrt zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost FBiH

Za je glasao 21 delegat, tri su bila protiv, a šest je bilo suzdržanih

Delegati odbili Nacrt zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost FBiH. FENA

Piše: S. S.

7.7.2022

Delegati u Domu naroda FBiH nisu usvojili su Nacrt zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost Federacije Bosne i Hercegovine. Za je glasao 21 delegat, tri su bila protiv, a šest je bilo suzdržanih. Zakon je pojasnila resorna ministrica Edita Đapo (SBB).

- Nismo ga usaglašavali sa odredbama EU zakonodavstva, jer se struktura finansijskih mehanizama definiše kao stvar nacionalne jurisdikcije. Dakle ne postoji propis Evropske unije s kojim bi se moglo uskladiti. Mi trenutno radimo prema Zakonu iz 2003. godine, iako je Fond počeo sa radom tek 2010. godine. Ovaj zakon određuje kako se naknade prikupljaju u Fond. Dosad su se sredstva raspoređivala na način da Federalni fond prikuplja sva sredstva od zagađivača, a onda zadržava 30 posto, a 70 posto daje kantonima - rekla je Đapo.

Kako je pojasnila ministrica Đapo, prema novom prijedlogu FBiH zadržava 30 posto, 40 posto se daje kantonima, a 30 posto lokalnoj zajednici gdje se nalazi zagađivač.

- Bolje se reguliše transparentnost na način da lokalne zajednice i kantoni moraju obavijestiti u koje projekte su otišla ova sredstva, a Fond svakako svake godine podnosi izvještaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.