AVAZ NA LICU MJESTA

Umjetnička instalacija "Majčina marama" otvorena u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" u svom obraćanju novinarima je istakla da su uvezale sve žene svijeta

Reporteri Dnevnog avaza

10.7.2022

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Umjetnička instalacija "Majčina marama" otvorena je danas u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, a u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida. 

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" u svom obraćanju novinarima je istakla da su uvezale sve žene svijeta. 

- Dobile smo marame, poruke od vrlo, vrlo važnih žena iz cijelog svijeta. Političarki, analitičarki, historičarki, glumica... Danas u cijelom svijetu kroz mreže tih žena zna se da se danas ovdje održava ova konferencija. Nama je cilj za ovu konferenciju da kažemo da su žene te koje rađaju i koje donose novi život - rekla je između ostalog Subašić. 



Podsjećamo, Edita Đapo (SBB), federalna ministrica okoliša i turizma dala je svoj doprinos ovoj umjetničkoj instalaciji. Njoj su se pridružile i Ria Šmit (Schmidt), supruga visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt), Angelina Ajhorst (Angelina Eichhorst), direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi i europarlamentarka Tineke Strik. 

- Kad bi marame srebreničkih majki mogle govoriti, svaka bi ispričala jedinstvenu priču o bezuvjetnoj ljubavi, neizrecivoj tragediji i doživotnoj posvećenosti traganju za istinom u nastojanju da za svoje najmilije osiguraju vječni smiraj - istakla je Ria Šmit.



Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Otvaranju umjetničke instalacije je prisustvovala i europarlamentarka Tineke Strik, koja je istakla za medije da je najvažnija edukacija mladih ljudi o tome šta se dešavalo u Srebrenici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.