SARAJEVO

Obilježena 29. godišnjica stradanja civila kod škole u Tarčinu

Ubijeni su Adnan Aleta, Almasa Aleta, Omer Horman, Sanela Horman, Mustafa Nevesinjac, Mujo Svraka i Tanja Šiniković

A. Č. / Anadolija

17.7.2022

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su članovi porodica ubijenih i njihovi sugrađani. Anadolija

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na mjestu masakra u blizini kod Osnovne škole "Hilmi ef. Šarić" u Tarčinu danas je obilježena 29. tužna godišnjica, kada je od eksplozivnog dejstva granate ispaljene sa agresorskih položaja Vojske Republike Srpske ubijeno sedam, a lakše i teže ranjeno šestero Sarajlija, saopšteno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo, prenosi Anadolija.

Ubijeni su Adnan Aleta, Almasa Aleta, Omer Horman, Sanela Horman, Mustafa Nevesinjac, Mujo Svraka i Tanja Šiniković.

Pomoćnica ministrice pravde i uprave Kantona Sarajevo Onahti Čerkez, koja je u ime Kantona Sarajevo položila cvijeće i učenjem Fatihe odala počast stradalim, u svom obraćanju je naglasila da je bitno njegovati kulturu sjećanja, sjećati se i govoriti o žrtvama, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti.

- Potrebno je stalno govoriti o ovome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje niti igdje na svijetu. Pored ovog strašnog čina, mi moramo graditi budućnost na temeljima ravnopravnosti svih naših naroda i građana. Istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideje suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije - istakla je Čerkez.

Prisutne je podsjetila na presude Međunarodnog suda u Hagu, koji je za ovaj i druge slične zločine počinjene u Sarajevu osudio Stanislava Galića, Dragomira Miloševića te Ratka Mladića.

- Ipak, premalo je osuditi samo nekoliko odgovornih za sve zločine i ogromnu patnju stanovnika našeg glavnog grada tokom četiri godine opsade, a kamoli za preko 12 hiljada ubijenih građana te preko 60 hiljada ranjenih - zaključila je Čerkez.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su članovi porodica ubijenih i njihovi sugrađani te predstavnici Općine Hadžići, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92- 95 i Unije civilnih žrtava rata KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.