GRADAČAC

Sutra počinje 49. Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije: Stiže 300 izlagača poljoprivrednih proizvoda iz pet zemalja

Ove godine se organiziraju brojne podsajamske manifestacije

Piše: H. Čalić

23.8.2022

Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije se tradicionalno održava od 1969. godine. H. Čalić

Najstarija specijalizovana sajamska manifestacija u Bosni i Hercegovini, Sajam šljive u Gradačcu, započeta 1969. godine, koja se, unatoč brojnim teškoćama, održala do danas, sutra (srijeda 24.8.) se otvara 49. put i trajat će do 27.avgusta. 

Na sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, poznati Sajam šljive stiže preko tri stotine izlagača iz pet zemalja, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske.



Prema riječima Ensara Mešanovića, voditelja turističkog Ureda – Turističke zajednice grada Gradačca, koja je i organizator 49. međunarodnog Sajma šljive, sve je spremno za sajam koji će, nema sumnje okupiti brojne proizvođače, prerađivače i otkupljivače poljoprivrednih proizvoda, koji će na svojim štandovima u sali gradačačkog sajma na pet hiljada metara kvadratnih prezentirati dostignuća iz ove oblasti.

- Uvjeravam vas da će ovogodišnji Sajam šljive u gradu Zmaja od Bosne biti sadržajnija i bogatija privredno turistička manifestacija sa ciljem, predstavljanje poljoprivrednih i prehrambenih artikala, predstavljanje turističkih potencijala, bolje povezivanje poduzetnika Tuzlanskog kantona, BiH i privrednih subjekata u regiji.

Sajam će ove godine ponuditi brojne podsajamske aktivnosti, kao što su „Peti međunarodni sajam pčelarstva“, „Gastro avlija“ na jezeru Hazna i niz stručnih okruglih stolova, kao i brojne kulturno-zabavne manifestacije od kojih izdvajamo „Plavu noć“ na Kuli Husein-kapatana Gradaščevića - kazao je direktor Sajma šljive Ensar Mešanović.


Okupljanje gostiju planirano je do 11:30 nakon čega će dobrodošlicu poželjeti gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić. 

Poslije toga gosti među kojima će biti: Mirsad Delibašić, predsjednik udruženja „Pčela“, kantonalni i federalni ministri poljoprivrede Emir Begić i Šemsudin Dedić, premijeri Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona Edin Forto i Irfan Halilagić, federalni premijer Fadil Novalić i prijatelj sajma i BiH, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, naći će se na novosagrađenom gradskom Trgu "Alija Izetbegović" na zvaničnom obraćanju o značaju ove privredno-turističke manifestacije.

Nakon prigodnih obraćanja, svi oni će krenuti ka sajmištu gdje će se obaviti simbolično presjecanje vrpce i razgledanje Sajma šljive.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.