ŠEFIKOVA I SELMINA RAJA

"Avaz" na licu mjesta: Migranti slobodno ušli u BiH, uzeli taksi i nastavili dalje

Kako je portal "Avaza" ranije u nekoliko navrata objavljivao, migranti uz pomoć krijumčara u BiH ulaze u mjestu Tabanci

Piše: E. T.

18.9.2022

Migranti u mjestu Tršić kod Kozluka. A. Bešić

Reporteri "Avaza" danas su snimili grupu migranata u mjestu Tršić kod Kozluka. Kako je zabilježila naša ekipa, migranti su nedugo nakon dolaska do ceste zaustavili taksi vozilo i nastavili put. 

Kako je portal "Avaza" ranije u nekoliko navrata objavljivao, migranti uz pomoć krijumčara u BiH ulaze u mjestu Tabanci. 

Iako su ovakve situacije karakteristične i svakodnevno vidljive u proljetnim mjesecima, kada migranti masovno pokušavaju ući u BiH te nastaviti dalje prema Hrvatskoj i ostatku Evrope, navike se mijenjaju pa migranti stižu i u kasno ljeto. 

Ipak, što se tiče ministra sigurnosti BiH, Selme Cikotića (SDA), u BiH je ušla nova grupa turista. Doduše bez evidencije na graničnim prijelazima. 

- Čuo sam mnoge zanimljive i seksi ideje o tome da migrante treba vratiti u zemlje porijekla. Međutim, da biste to uradili treba vam puno pretpostavki - rekao je svojevremeno Cikotić. 

Potom je dao još jednu veoma interesantnu, pomalo i šokantnu izjavu, komentarišući tešku situaciju u Unsko-sanskom kantonu. I dok lokalno stanovništvo već tri godine upozorava na iznimne pritiske zbog velikog broja migranata koji su okupirali ulice, sela i gradove, Cikotić smatra da prisustvo ilegalnih migranata u BiH - ima i pozitivan aspekt.

- Imate reduciran turizam ili neke poslove na jednoj strani ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisustva migranata koji kupuju, troše itd - konstatovao je tada CIkotić.

Šefik Džaferović, čuvar fotelje u Predsjedništvu, u narodu poznatiji kao Fikus, također se stavio na stranu ambasadora Pakistana umjesto da je podržao ideju minsitra sigurnosti BiH Fahrudina Radončić, lidera SBB-a, kada je predložio da se ielgalni migranti deportuju u zemlje porijekla.

Pogledajte fotografije koje smo zabilježili. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.