KANDIDAT ZA PARLAMENT FBIH

Generalni sekretar SBB-a Amer Kapo objasnio: Zašto nam je jedna od poruka "Da Sarajevo bude kao Dubai"?

Jasna je činjenica da se ovdje radi o metafori, i da sa porukom "Da Sarajevo bude kao Dubai" prije svega želimo da naš grad bude mjesto: ubrzanog razvoja, najpoželjnija turistička destinacija i finansijski centar regije

E. Ć.

30.9.2022

Kapo: Sarajevo je ljepši grad, ali je isto tako i grad u kojem se bazen na fakultetu renovira petnaest godina, u kojem se dio pruge rekonstruiše više od godinu dana.... Facebook

Generalni sekretar Saveza za bolju budućnost i kandidat ove strane za Parlament FBiH Amer Kapo objasnio je zbog čega je jedna od poruka SBB-a "Da Sarajevo bude kao Dubai". 

- Jasna je činjenica da se ovdje radi o metafori, i da sa porukom "Da Sarajevo bude kao Dubai" prije svega želimo da naš grad bude mjesto: ubrzanog razvoja, najpoželjnija turistička destinacija i finansijski centar regije.



Brzina izgradnje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim

Imao sam tu sreću i priliku da posjetim Dubai. Ni u jednom trenutku me nije dojmilo mnoštvo betonskih zgrada pozicioniranih jedna kraj druge.

Ali su me očarali izuzetno čisti parkovi, izuzetna putna infrastruktura, klizališta i skijališta u tržnim centrima, ogromni akvarijimi, fontane, stadioni i dvorane vrhunskog izgleda iako sam siguran da nemaju ni djelić talenta za sportom i muzikom poput naših ljudi.

Poseban utisak ostavljaju mnoge turističke atrakcije koje se ne mogu posjetiti ni za mjesec dana boravka što izuzetno pomaže činjenici da je turizam najveći nosilac prihoda u Dubai-u. Brzina izgradnje svega navedenog zasigurno nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Da ne spominjem olakšice za otvaranje biznisa i mnogih mogućnosti svima koji žele da ostvare brzi poslovni uspjeh u jednom od finansijskih centara svijeta.

Sarajevo je ljepši grad, ali je isto tako i grad u kojem se bazen na fakultetu renovira petnaest godina, u kojem se dio pruge rekonstruiše više od godinu dana, u kojem se prva transferzala gradi brzinom kretanja puža i gdje se privatni interesi stavljaju iznad državnih i društvenih.

Možda čak i više od toga boli činjenica da građani konstantno ukazuju na loše održavanje higijene u gradu i u kojem se dvije važne institucije ne mogu dogovoriti šta će se nalaziti u centralnom parku (Hastahana) te jedni drugima prijete milionskim tužbama.

Sarajevo će zauvijek ostati grad koji ima dušu i historiju

Mnogo je takvih primjera ali mi moramo da napravimo otklon od razmišljanja i konstatacija da se nešto ne može uraditi, jer opstrukcije, demagogija i filozofiranje ne donose nista dobro a posebno ne željeni rezultat.

Jer zamislimo samo situaciju da su prije trideset godina vlasti u Dubai-u u sjedile po sastancima i govorili da se ništa ne može napraviti na mjestu pustinje i da je najbolje da sve ostane onako kako jeste. Vjerovatno bi i dan danas kamile bila glavno prevozno sredstvo s jednog na drugi kraj grada.

Slična situacija je i sa ostalim gradovima koji su doživjeli ubrzani razvoj i u kratkom vremenu izgradili nove vrijednosti po kojima su postali dodatno prepoznatljivi. Zaista je mnogo takvih primjera.

Primjera koji trebaju da budu vodilja u našem budućem radu. Konkretnom, brzom i kvalitetnom radu koji će donijeti očekivane rezultate!

Dobro je i zapamtiti na kraju, Sarajevo će i uz sve nove vrijednosti uvijek biti i zauvijek ostati Sarajevo, grad koji ima dušu, historiju, arhitekturu ali i njegove stanovnike koje ga najviše čine onim što jeste, gradom otvorenim za sve, a posebno nove ideje!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.