KANDIDAT U RS-U

Ćamil Duraković za "Avaz": Dodik i SDA u selu Klisa imaju isto glasova, siguran sam da ću pobijediti

Tek kada izbrojimo poštu imat ćemo konačne rezultate bez obzira na moju pobjedu, koju ja definitivno očekujem, kaže Duraković

Duraković: Očekuje pobjedu. A. OVČINA

Piše: A. Ovčina

4.10.2022

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održani su 2. oktobra ove godine, a rezultati se još uvijek zbrajaju. Lideri pojedinih stranaka u RS tvrde da se dogodila izborna krađa kada je u pitanju ovaj bh. entitet. O tome je za portal “Avaza“ govorio Ćamil Duraković, nezavisni kandidat za predsjednika entiteta RS.

- Vidite da se otvaraju priče koje su sumnjivog karaktera, posebno kad je u pitanju Bosanski Novi gdje je čak i pet članova biračkih odbora privedeno. Međutim, ono što je simptomatično u svemu tome o kome je riječ i ko je nalogodavac tim ljudima da čine takve stvari. 

Sada možete sumnjati u kompletan Izborni proces jer je riječ o osobama koje dolaze iz određenih stranaka. Upravo sam na putu za zvorničko selo Klisa gdje je također došlo do jedne jako sumnjive aktivnosti, a to je da Milorad Dodik i Stranka demokratske akcije (SDA) imaju podjednako glasova na mjestu koje je isključivo bošnjačko. Sada to dovodi u pitanje uopšte kredibilitet Izbornog procesa iz razloga što nekoliko stranaka koje su stajale iza kandidata Senada Bratića i s druge strane nekoliko stranaka koje su stajale iza gospodina Jusufa Arifagića, odnosno Narod i Pravda (NiP), Platforma za progres, Bošnjački pokret – rekao je Duraković.

Dodao je da je on bio nezavisan i pokušao je doći do, kako kaže, srca ljudi, dobiti čiste glasove slobodnih građana koji razmišljaju.


Razlika postoji

- Nažalost, razlika postoji. Međutim, tek kada izbrojimo poštu imat ćemo konačne rezultate bez obzira na moju pobjedu, koju ja definitivno očekujem, jer glasovi iz dijaspore nisu glasovi koji su ucijenjeni, potkupljeni, istrgovani, nego su to glasovi ljudi koji slobodno razmišljaju i glasaju. Tu očekujem ubjedljivu pobjedu. Međutim, treba raditi na ovim stvarima koje svakog Izbornog procesa iznova i iznova kompromitiraju generalno naše građane – istakao je Duraković.

Dalje, navodi da su mještani sela Klisa ogorčeni i da pozivaju na odgovornost članova biračkog odbora. 

- Očekujem svoju pobjedu iako postoji ta neka razlika neznatna od 2.000 glasova. Ako to uporedimo sa brojem glasova iz dijaspore, a očekujemo oko 10.000 putem pošte i nekoliko hiljada iz naših predstavništava te oko 2.000 glasova u odsustvu koje mi imamo, dakle još je 14-15.000 glasova u opticaju, tako da ima tu još dosta da se broji – rekao je.

Kaže da je bilo teško te da se vidi koliko su ove političke stranke, kako on tvrdi, spremne kompromitirati demokratske procese kako bi zadržale vlast ili po cijenu svega osvojile vlast.

Izborne krađe

Dodao je da ne zna detalje u Federaciji, ali je siguran da postoji dosta žalbi i prijava CIK-u. 

- Pored svih ovih dopuna Izbornog zakona prvobitno koje je uradio visoki predstavnik, ne ovim zadnjim, nego prije ovoga gdje se pokušalo pospješiti provođenje Izbornog procesa, nažalost to nije spriječilo članove biračkih odobra da ponovo čitaju glasove, dopisuju, kradu glasove. Nažalost prije uvođenja elektronskog glasanja nećemo spriječiti takve radnje – rekao je on.


Ponovno glasanje

Komentirao je i ponavljanje izbora u Bosanskom Novom. 

- Ako je to jedno biračko mjesto, ako je nalogodavac, otprilike će se to znati kada Tužilaštvu priznaju ko je nalogodavac, što je pitanje u svemu ovome, onda isti taj kandidat je spreman da to uradi na svakom biračkom mjestu koje se odnosi na njega. Sada taj sam kredibilitet izbornog procesa dovodimo u pitanje. Žalosno je, ali živimo u takvom društvu da se to nažalost čini. Ne samo gore, nego i sva druga mjesta su kompromitirana na taj način, ali vidjet ćemo šta će se dešavati u narednom periodu – zaključio je Ćamil Duraković za portal "Avaza“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.