BRANITELJ HAMIDA BAHTE

Advokat Crnalić nakon glavnog pretresa u slučaju "Dobrovoljačka": Optužnica sadrži niz netačnih navoda

Osim opće naznake da se brani o pripadnicima Teritorijalne odbrane, nema nikakve odrednice prema kojoj bi se moglo reći ko je to počinio, istakao je Crnalić

Crnalić: Optužba tvrdi da je bio oružani sukob u vrijeme kada je to djelo počinjeno. S. Spahić

Piše: S. S.

26.10.2022

U Sudu Bosne i Hercegovine je okončan glavni pretres suđenja u slučaju "Dobrovoljačka", nakon čega je advokat Asim Crnalić, koji brani optuženog Hamida Bahtu, okupljenim novinarima izjavio da optužnica, koja je podnesena protiv deset osoba, sadrži nekoliko netačnih navoda.

On je naveo da nema suštinske razlike između vremena kada je obustavljena istraga i danas kada se po optužbi koja je potvrđena raspravlja na glavnoj raspravi.

Kada je u pitanju komandna odgovornost, onda onaj koji odgovara po tom načelu bi morao biti komandant nekome ko je počinio zločin. To je osnovni uslov. Osim opće naznake da se brani o pripadnicima Teritorijalne odbrane, nema nikakve odrednice prema kojoj bi se moglo reći ko je to počinio. To nije dovoljno da bi se konkretizirala komanda odgovornost pojedinca - izjavio je Crnalić.

Pojasnio je kako optužnica sadrži niz netačnih navoda.

Optužba tvrdi da je bio oružani sukob u vrijeme kada je to djelo počinjeno. Onda to ilustrira primjerom. To su sve primjeri koji se odnose na bosansku stranu - poručio je Crnalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.