KRIZA

Kada već ne mogu priuštiti novo: Na polovnu odjeću građani potrošili 7,4 miliona KM

Prodavačica kaže kako se radi o neoštećenim artiklima

Prodavnice imaju stalne mušterije. Ilustracija

Piše: A. Kukić

30.10.2022

Uvoz korištene odjeće u BiH vrtoglavo raste, što pokazuje da se građani naše zemlje sve više odlučuju za kupovinu odjevnih komada u prodavnicama polovne odjeće.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da je u našu zemlju u prvih devet mjeseci ove godine uvezeno korištene odjeće u vrijednosti od 7,4 miliona KM, odnosno 3.182 tone.


Stalne mušterije

Kada je riječ o 2021., vrijednost uvezene polovne odjeće iznosila je 7,9 miliona KM te je već sada izvjesno da će ova godina nadmašiti prethodnu.

Prema podacima koje je „Avazu“ ustupio UIO, primjetan je rast uvoza polovne odjeće još od 2010., kada je za 2.397 tona utrošen 4,1 milion KM, a svaka naredna godina bilježila je porast uvoza.

Ekipa „Avaza“ posjetila je jednu prodavnicu polovne odjeće u kojoj smo zatekli nekoliko žena različitih generacija koje su bile u potrazi za nekim odjevnim komadom.

Prodavačica nam je kazala da odjeća nije oštećena te da imaju stalne mušterije koje se za malo novca mogu obući po posljednjim modnim trendovima. Roba najviše dolazi iz Njemačke, a cijene su po 3,5 i 7 KM, pojedini komadi se mogu kupiti i za marku.


Način uštede

Sarajku Almu S. smo u prodavnici zatekli s prijateljicom. Kupila je džemper i košulju. Pitali smo je koliko često dolazi u prodavnice ovog tipa.

- Često sam tu. Naravno, posjetim i tržne centre i kupim ukoliko mi se nešto svidi, međutim, otkako sam otkrila nekoliko prodavnica polovne odjeće u kojima za relativno malo novca mogu kupiti stvari koje su po mom ukusu, one su mi prvi izbor. Kvalitet odjeće je dobar, a nađu se i neki markirani komadi. Mislim da više nije tabu kupovati polovnu odjeću, a posebno ne sad, kada su poskupljenja svakodnevna i svi tražimo načine da uštedimo koju marku - kazala nam je.

Osim odjeće, kupuju se i nakit, obuća, torbe, ali i zavjese.

Poznati brendovi

Na društvenim mrežama u BiH aktivne su grupe za prodaju nošene odjeće poznatih brendova, a cijene su trostruko niže. Primjera radi, od narednog mjeseca ZARA počinje s velikim projektom u Velikoj Britaniji te će testirati platformu za preprodaju nošene odjeće. Vlasnici će, osim toga, moći donirati odjeću koju više ne nose.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.