ČLAN PREDSJEDNIŠTVA HDZ-A

Brkić: Onaj ko bude imao većinu bit će partner HDZ-u!

Treba nam jedna stabilna većina da bi upravo radili na dijelu onoga na čemu HDZ inzistira, rekao je Brkić

Brkić: U više navrata vrlo su jasno HNS i stranke okupljene oko njega, rekle da idemo stvarati programske koalicije. Printscreen

A. Č. / BHRT

15.11.2022

Za razliku od lidera SNSD-a, Milorada Dodika, koji je kazao da će dvojac SNSD-HDZ izabrati bošnjačkog partnera, član Predsjedništva HDZ-a Josip Brkić, kazao je HDZ neće upasti u klopku "Alijanse" ili "Platforme" i da će partner u vlasti biti ona bošnjačka stranka ili koalicija koja bude imala većinu.

- U više navrata vrlo su jasno HNS i stranke okupljene oko njega, rekle da idemo stvarati programske koalicije i odnose s partnerima koji imaju kapacitet i mogućnost da se to provedu od državnog do kantonalnog nivoa. Treba nam jedna stabilna većina da bi upravo radili na dijelu onoga na čemu HDZ inzistira, a to su euroatlantske integracije, vladavina prava i socijalno-ekonomske reforme - istaknuo je Brkć.

Politički stabilna većina

Stranke okupljene oko Trojke, odnosno Osmorke, nedavno su održale sastanak s predstavnicima HDZ-a, ali još uvijek nije jasno hoće li se odlučiti zajedno formirati vlast.

- Najveći dio glasačkog tijela koje HDZ BiH ima u Hercegovini ima i u Bosni, tako da taj naziv probosanske stranke ne odgovara onome što je sadržaj stranaka koje se time kite. Svi oni koji će imati politički stabilnu većinu bit će partneri HDZ-a. Što se tiče ranijih odnosa, HDZ neće dopustiti da upadne u klopku ‘Alijanse’ ili ‘Platforme’ ili da drugima bira i vrlo jasno smo rekli da onaj tko bude imao većinu bit će partner", kazao je Brkić.


Odluke visokog predstavnika

Istaknuo je da je HDZ spreman preuzeti dio odgovornosti kako bi državu približili EU i NATO-u.

Komentirao je i odluke visokog predstavnika, koje su nametnute na dan održavanja ovogodišnjih izbora.

- Visoki predstavnik je u pravo vrijeme stabilizirao odnose i spriječio izborni inženjering. HDZ i HNS apsolutno visoku razinu interesa pokazuju prema malo preostalih Hrvata u Republici Srpskoj. Što možemo činiti u zadatim okolnostima, vodimo računa, ali s ciljem da ostanu i opstanu u BiH - zaključio je Brkić tokom gostovanja u programu BHT-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.